
Blog: Gebroeders van Lymborch: uit de as herrezen
Collega Emma Johnson schrijft periodiek over haar vakgebied fondsenwerving. Dit keer over crowdfunding.
Afgelopen november brandde de loods af waar Stichting Gebroeders van Lymborch zo goed als al haar spullen had opgeslagen. Een catastrofe: honderden objecten waar vele uren werk in zaten gingen verloren. Daags na de brand zette de stichting een crowdfundingsactie op. Emma sprak met directeur Rosalie Thomassen over hoe zij de draad weer oppakten, hoe zij kijken naar de toekomst en daarvoor ook een oproep doen aan partners in het erfgoedveld om samen te werken.
Wat is er allemaal verloren gegaan in de brand?
“Onze stichting heeft in vijftien jaar tijd een bonte verzameling aangelegd met van alles dat nodig was voor het organiseren van het grootste middeleeuwse festival van Nederland. Dat varieerde van modern evenementenmateriaal, van kabelhaspels tot aanhangwagens, tot heel veel middeleeuws materiaal. Onze trouwe vrijwilligers hebben de verzameling met veel liefde bij elkaar gespaard en vaak ook zelf met de hand vervaardigd. Denk dan vooral aan enkele van onze pronkstukken, zoals de draak Gelre en het trebuchet (een reuzekatapult), maar ook aan kinderspelen. Alles is helaas verloren gegaan, in totaal ruim 100.000 euro aan verloren goederen.”
De opgeslagen materialen waren niet verzekerd omdat geen enkele verzekeringsmaatschappij dit wilde dekken. Waarom konden de materialen niet verzekerd worden?
“Wij hadden ongeveer 600 m2 nodig voor onze opslag en werkplaats. De enige betaalbare ruimte was een immens grote loods in Oeffelt: een aaneengesloten ruimte waar ook andere waardevolle spullen opgeslagen stonden. Omdat we geen afgesloten ruimte hadden bleek het onmogelijk te verzekeren. Maar ook in de vorige ruimte merkten wij dat verzekeraars de goederen niet op waarde wisten te schatten. Wat is een draak waard waar tien vrijwilligers een half jaar aan gewerkt hebben? Voor ons is zoiets ‘goud waard’ maar een verzekeraar kan hier moeilijk een prijskaartje aan hangen.”
Jullie hebben op korte termijn een crowdfundingsactie opgezet. Wat heeft dit tot nu toe opgeleverd?
“Kort na de brand kregen wij veel hulp aangeboden. We hebben toen snel besloten te gaan crowdfunden. In eerste instantie om onze vier vrijwillige en trouwe loodsmedewerkers te compenseren. Tot overmaat van ramp hadden zij tijdelijk veel eigen gereedschap in de loods staan. Dat wilden wij sowieso vergoeden. Inmiddels hebben we ruim 15.000 euro opgehaald en de teller tikt nog door.”
Wat is het eerste dat jullie met dit geld gaan vervangen?
“Met het brandfonds willen we weer investeren in middeleeuws materieel. Dat zal in eerste instantie gaan om middeleeuwse marktkramen en rekwisieten die wij kunnen gebruiken om het middeleeuwse atelier van de familie Maelwael Van Lymborch uit te kunnen beelden. Zowel de kramen als het atelier willen wij op 29 en 30 augustus kunnen inzetten, wanneer we de Gebroeders van Lymborch Dagen organiseren.”
Het lijkt tegenstrijdig, maar ongevallen als deze leveren vaak ook mooie dingen op. Steun uit onverwachte hoek bijvoorbeeld. Merken jullie hier ook iets van?
“Het is ontroerend om te zien dat zoveel mensen ons een warm hart toe dragen. Kleine kinderen die hun spaarpot komen omkeren in het Gebroeders van Lymborch Huis in Nijmegen, daar word ik helemaal stil van. En trouwe donateurs die ons al langer steunden en nu ‘als vanzelfsprekend’ een extra donatie doen. Dat doet je goed. Maar het verzacht het leed van met name de vier trouwe vrijwilligers, die maandelijks in de loods in de weer waren, maar ten dele. Dat blijft hoe je het ook wendt of keert heel vervelend.”
Wat zijn jullie toekomstplannen?
“Met het Gebroeders van Lymborch Huis vinden onze publieksactiviteiten, zoals de Gebroeders van Lymborch dagen, weer volop voortgang. En in 2021 staat het Gebroeders van Lymborch Festival in de planning. Maar we willen ook graag op korte termijn de ervaring van onze vrijwilligers weer inzetten. We zijn daarom al langer op zoek naar partners in het erfgoedveld die met ons opslagruimte willen delen, en samen het middeleeuws materieel willen beheren en gebruiken. Waarom allemaal individueel middeleeuwse tenten enzovoort maken, als je het ook samen kunt doen? Waarom huren als je het bij elkaar kunt lenen?”
Oproep tot samenwerking!
Heeft u ruimte over, maar niet voldoende vakkundige vrijwilligers die ervaring hebben met het vervaardigen van middeleeuws materiaal? En ziet u het zitten om samen te werken? Neem dan contact op met Gebroeders van Lymborch, via secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl.
Foto: Gebroeders van Lymborch Huis – Gebroeders van Lymborch