Feestelijke lancering van De Stoomcourant bij de VSM

Maandag 6 juli was het feest bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Vanaf 5 juli zijn de treinen weer begonnen met rijden en maandag was de feestelijke lancering van de Stoomcourant, een product dat voortkomt uit de samenwerking tussen de HAN en Erfgoed Gelderland.

Stoomcourant
De Stoomcourant oogt als een gewone krant, maar komt tot leven met toepassing van Augmented Reality die je kunt toepassen via de bijbehorende app. Met deze app kun je veel afbeeldingen in de krant scannen, die vervolgens tot leven komen. Je ziet op je eigen display 3D-modellen, foto’s en filmpjes of je hoort een verhaal ingesproken door bekende DJ’s als Jeroen Nieuwenhuizen en Erik de Zwart. Voor de lancering van de krant, reed de stoomtrein door een rood lint met daaraan de krant. Een spectaculair gezicht.

Vol lof
Remco Pollé van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij sprak vol lof over de samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en de HAN. In het voorjaar van 2019 leverde de VSM een opdracht aan waarmee verschillende groepen studenten aan de slag gingen. Remco Pollé: “Wij werden een beetje overspoeld door de studentengroepjes die met deze opdracht aan de slag wilden gaan. Uiteindelijk waren er wel zes studentengroepen die hier vorig jaar met Pasen vol enthousiasme kwamen om zelf te kijken wat hier nou allemaal gebeurt. Daarna werden we overdonderd door het werk dat ze geleverd hebben. Een van de zes projecten was wel heel bijzonder, De Stoomcourant. Ik zat bij de presentaties naast een van de docenten, die ook zei: ‘Dit is echt iets unieks’. En toen lag het balletje bij ons: we wilden ermee verder.”

Vervolgtraject
Via Erfgoed Gelderland kwam VSM in contact met het bedrijf Het Nieuwe Kader. Daarnaast werden gesprekken gevoerd met mogelijke sponsors. Henriette Kosse: “Wij zijn erg onder de indruk van het enthousiasme van de vrijwilligers bij VSM die al hun netwerken inzetten en zo iets prachtigs voor elkaar weten te krijgen. De bekende DJ’s die meewerkten aan de audio bij de app, komen bijvoorbeeld uit hun eigen netwerk. En ook de organisatie van de lanceringsbijeenkomst samen met het Toeristisch Platform Apeldoorn, is een goed voorbeeld van hoe je door samenwerking meer slagkracht krijgt.”

Stage
De studenten van de HAN zijn tijdens het ontwikkelingstraject betrokken gebleven. En er is een kans dat een van de studenten binnenkort start als stagiair bij Het Nieuwe Kader.

De Trailer van de Stoomcourant bij de eindpresentaties eind juni 2019 bekijkt u hier.

Hebt u als erfgoedinstelling ook een opdracht voor de HAN-studenten? Neem contact op met Henriette Kosse.