Europees Erfgoedjaar: update

Het thema van november, Religieus verleden, loopt op volle toeren. Op 10 november was de aftrap gezamenlijke kerkenaanpak in Nederland. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, tekende samenwerkingsafspraken met provincies, gemeenten, monumentenfinanciers, kerkeigenaren en erfgoedorganisaties. Zij stelt de komende jaren €13,5 miljoen beschikbaar voor gezamenlijke acties.

Thema december: Grenzeloos Erfgoed

Cultureel erfgoed is ingebed in regio’s, die de nationale landsgrenzen vaak overschrijden. Bij uitstek in de grensregio’s wordt de kunstmatigheid van nationale verschillen duidelijk. Nieuwe generaties trekken zich van de landsgrenzen steeds minder aan en ontlenen identiteit aan Europa, ondanks én dankzij de culturele diversiteit in Europa.

Slotbijeenkomst

Op 11 december vindt de slotbijeenkomst van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed plaats in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. In een programma met paneldiscussies, keynotes en presentaties worden de opbrengsten van het afgelopen jaar gevierd én vooruitgekeken naar de toekomst.