Erfgoedvrijwilliger: een terugblik op het afgelopen jaar

In dit bijzondere, bewogen jaar hebben we met het project Erfgoedvrijwilliger een aantal concrete zaken bereikt. Tijd om terug te blikken op enkele hoogtepunten.

Help het museum heropenen
Middenin de coronapandemie bleek dat veel vaste museumvrijwilligers uitvielen, vanwege een kwetsbare gezondheid, leeftijd, zorgtaken of andere omstandigheden. Er was nieuwe aanwas nodig om de musea toch – door corona op beperktere schaal – open te houden. Om die reden deed Erfgoedvrijwilliger in mei een oproep: ‘Help het museum in de buurt te heropenen’. In reactie daarop meldden 21 mensen zich aan als (tijdelijke) museumvrijwilliger. Zeventien hiervan werden via Erfgoedvrijwilliger ‘gekoppeld’ aan musea: lokale musea zoals het Jan van Riebeeckhuis (Culemborg), Museumboerderij den Tip (Herveld) én grotere musea zoals het Openluchtmuseum (Arnhem).

Reguliere vacatures
Buiten de open oproep vanuit Erfgoedvrijwilliger, plaatsten Gelderse musea dit jaar meer dan veertig vrijwilligersvacatures op het platform. Hier kwamen meer dan dertig reacties op via erfgoedvrijwilliger.nl. Ook hier zien we dat zowel de grotere als de kleinere musea van Erfgoedvrijwilliger profiteerden. Er werden onder andere vrijwilligers ‘gekoppeld’ aan Museum Veluwezoom, Museum het Pakhuis Ermelo, de Eusebiuskerk, Musea Zutphen en het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Omdat vrijwilligers ook direct contact op kunnen nemen met de erfgoedlocaties over een vacature, hebben we helaas geen zicht op alle ingevulde vacatures. In totaal hebben waarschijnlijk nog meer mensen via een vacature op Erfgoedvrijwilliger een mooie vrijwilligersplaats gevonden in Gelderland.

Uit de praktijk
Met de video-reeks ‘Uit de praktijk’ zetten we Erfgoedvrijwilligers in het zonnetje. We maakten afgelopen jaar twee filmpjes over hoe het is om vrijwilliger te zijn in coronatijd: Dewi Lenselink, Eusebiuskerk & Maud Ramakers, ambassadeur 75 jaar vrijheid.

Daarnaast werden er drie ‘reguliere’ filmpjes gemaakt over vrijwilligerswerk in de Gelderse erfgoedsector: Huub Vilé, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis & Lucas Vermeulen, Eusebiuskerk & Ton van der Meijden, Tegelmuseum.

De video’s laten zien hoe leuk vrijwilligerswerk in de erfgoedsector is.  We hopen zo nog veel meer potentiële vrijwilligers te enthousiasmeren!

Bereik website en sociale media
Het bereik van de website steeg fors vergeleken met 2019. In 2020 wisten meer dan 7.100 mensen de website te vinden: een stijging van tien procent! Ook het bereik op de sociale media groeide, naar 203 Facebookvolgers en 258 volgers op Twitter. Voor 2021 staat het in de planning om met Instagram te starten, om ook de jongere doelgroep beter te bereiken.

Uitbreiding Erfgoedvrijwilliger
Ten slotte staat er voor 2021 nog een veel grotere uitbreiding op het programma. In september brachten we het nieuws dat Erfgoed Brabant en Erfgoedhuis Zuid-Holland aanhaken om het platform erfgoedvrijwilliger.nl uit te breiden en te verbeteren. Met als doel: nog meer vrijwilligers(organisaties) in de erfgoedsector ondersteunen. In de eerste maanden van het nieuwe jaar wordt deze uitbreiding voltooid. De groei van  het platform wordt mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds.