Erfgoedfestival 2020: gevarieerd en indrukwekkend programma

Zondag 27 september was het zover: de opening van het Erfgoedfestival 2020. Tien topartiesten en vijf Gelderse talenten presenteerden in Musis Arnhem de resultaten van hun residenties bij Gelderse erfgoedorganisaties. Voor genodigden stond een gevarieerd en indrukwekkend programma klaar. De komende weken zijn de optredens voor het grote publiek online te zien tijdens het Erfgoedfestival op erfgoedfestival.nl, sociale media en Youtube.

De burgemeesters van de gemeenten van de residentielocaties en gedeputeerde Peter Drenth, verklaarden, ieder op geheel eigen wijze, het Erfgoedfestival officieel voor geopend in een filmpje. Twee jonge filmmakers, de zusjes Xanne (13 jaar) en Ise (16 jaar) Pelt, presenteerden een van hun stopmotionfilmpjes, die zij deze zomer voor het Erfgoedfestival hebben gemaakt.

In een sfeervolle setting presenteerden de artiesten en talenten hun nieuwe werk, variërend van dans, zang, spoken word en voordrachten tot fotografie, cabaret en zelfs een preek. Dat alles geïnspireerd door Gelders erfgoed en het thema Oost/West. Presentatrice Andrea van Pol ging met hen in gesprek over hoe ze met de opdracht van het Erfgoedfestival aan de slag zijn gegaan. Deze opdracht leidde tot bijzondere eindresultaten van hoge kwaliteit.

Mijke Pol, directeur Erfgoedfestival: “De artiesten hebben zichzelf overtroffen. Ze hebben laten zien wat de kracht van kunst is. Muziek, film, dans en spoken word geven een compleet nieuwe blik op een archiefstuk of museaal object.”

Alle optredens zijn live opgenomen en zijn komende maand online te zien voor het grote publiek: elke woensdag om 14.30 uur het voorprogramma door een Gelders talent, elke zondag vanaf 12.00 uur twee van de topartiesten. Bekijk hier het programma.

In een livestream waren de optredens van Typhoon en Jaap Robben afgelopen zondag al online te volgen met in het voorprogramma het Gelders talent Mr. Weazley. Deze optredens zijn hier terug te kijken.

Aanstaande zondag 4 oktober staan fotograaf Suzanne Liem en muzikanten Anne Soldaat & Clean Pete op het programma met in het voorprogramma op woensdag 30 september: Ischa den Blanken.

Afbeelding: Jaap Robben en Typhoon (Rob van Oijen) en Mr. Weazley (MediaCows)