Erfgoed Gelderland ondertekent toegankelijkheidsconvenant Zonnebloem

Liesbeth Tonkens (directeur bedrijfsvoering) tekende op 20 november namens Erfgoed Gelderland het toegankelijkheidsconvenant voor de vrijetijdssector, een initiatief van de Zonnebloem. Het convenant heeft  als doel meer mensen met een lichamelijke beperking te laten genieten van een bezoek aan onder andere een museum. Daarom werkt Erfgoed Gelderland met de Zonnebloem aan een betere toegankelijkheid voor onder meer rolstoel- en scootmobielgebruikers van musea in Gelderland in het kader van het project Ieders Museum Gelderland.  Een vijftal (grotere) musea in Gelderland doen mee aan een uitgebreid locatieonderzoek, waarbij medewerkers een workshops ‘Gastvrijheid en Toegankelijkheid’ van de Zonnebloem krijgen. Daarin staan bewustwording, bejegening en kennis centraal.

Meer kennis en inzicht
Volgens Marc Damen, directeur van de Zonnebloem, is gebrek aan inzicht en kennis reden dat de Nederlandse vrijetijdssector nog onvoldoende toegankelijk is. Wettelijk is sinds 1 januari 2017 toegankelijkheid de norm. Nederland telt zo’n 1,4 miljoen mensen met een lichamelijke beperking. Toch blijkt dat het overgrote deel ervan vaker thuis blijft dan hen lief is. Voor hen is een dagje eropuit gaan minder vanzelfsprekend. De Zonnebloem helpt al bijna 70 jaar om mensen met een lichamelijke beperking mee te laten doen aan de maatschappij. “Onze deelnemers en vrijwilligers weten als geen ander dat toegankelijkheid een voorwaarde is om er onbezorgd op uit te kunnen gaan”, vertelt Damen. De vereniging zet haar kennis en ervaring daarom in om ook Gelderse musea nog beter toegankelijk te maken.

Onderzoeken
Zo’n vierhonderd rolstoel- en scootmobielgebruikers en Zonnebloemvrijwilligers testen vrijetijdslocaties grondig: van website-informatie over de toegankelijkheid tot en met een bezoek aan de vrijetijdslocatie. Ook doet de Zonnebloem technische keuringen van faciliteiten. Op basis van de uitkomsten adviseert de Zonnebloem de directies van de vrijetijdslocaties over wat er beter kan. Yvonne de Paauw is één van deze mystery guests. “Vaak zijn kleine aanpassingen al verbeteringen, waardoor ik er wél op uit kan”, vertelt de Schiedamse. Ook geeft de Zonnebloem workshops ‘Gastvrijheid en toegankelijkheid’ aan medewerkers van vrijetijdslocaties. Daarin staan bewustwording, bejegening en kennis centraal. De Paauw is blij met dit Zonnebloemproject. “Hoe meer vrijetijdslocaties hieraan meedoen, des te beter. Dan wordt eropuit gaan een stuk gemakkelijker én leuker.”

Meedoen aan de Workshop Fysieke Toegankelijkheid die Erfgoed Gelderland samen met de Zonnebloem organiseert op 14 december a.s.? Lees hier meer