Ella Kok-Majewska van het Regionaal Archief Rivierenland over de Gouden Gelderse Roos

In 2017 won de Interactieve studiezaalwand van het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) de juryprijs van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs. Op de glazen wand van de studiezaal van het RAR vinden bezoekers afbeeldingen  van archiefstukken van het RAR. De bronnen komen tot leven door middel van filmpjes en vertellen hun verhaal. De redactie van Erfgoed Gelderland sprak met Ella Kok-Majewska, directeur en streekarchivaris van het RAR. Dit jaar zit zij in de jury van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs.

Waarom hebben jullie in 2017 besloten om mee te doen?
“In 2017 hebben we een heel gaaf project afgerond. We kregen daar heel veel positieve reacties op van onze bezoekers en erfgoedcollega’s. Dus toen de aanmeldingsronde voor de Gouden Gelderse Roos werd geopend, hoefden we niet lang na te denken over onze deelname. We willen zoveel mogelijk mensen vertellen over onze interactieve studiezaalwand, maar kennisdeling vinden we ook heel belangrijk.”

Wat heeft de deelname jullie opgeleverd? 
“Het was in eerste instantie een grote opsteker voor ons team. We hebben het hele project intern uitgevoerd, zonder dure bureaus of acteurs in te schakelen. Alleen collega’s en vrijwilligers van het RAR hebben eraan meegewerkt. Het is super om te merken dat het ook door anderen zo gewaardeerd wordt. Bezoekers lezen in de pers over onze prijswinnende studiezaalwand en komen naar het archief om deze te bekijken en te ervaren. Ook krijgen we veel collega’s van andere (archief)instellingen op bezoek met de vraag hoe we dit hebben gerealiseerd.”

Wat hebben jullie in 2017 gedaan om stemmen te verzamelen voor de publieksprijs?
“We hebben, zo trots als we waren, aan iedereen laten weten dat we genomineerd waren: aan onze bezoekers, vrienden, familie, maar ook gemeentelijke collega’s bijvoorbeeld. We hebben iedereen gevraagd om op ons te stemmen! We hebben ook al onze sociale mediakanalen ingezet en de afsluiting van onze e-mails aangepast met daarin een oproep om op ons te stemmen. Dat op zich genereert natuurlijk al veel naamsbekendheid… wat nooit weg is.”

Wat hebben jullie in 2017 gedaan om de jury te overtuigen?
“In onze motivatiebrief die we hebben ingezonden bij onze aanmelding hebben we zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de criteria van de verkiezing. Het schrijven van die brief kostte ons weinig moeite, omdat we al snel merkte dat onze interactieve studiezaalwand ruim aan alle criteria voldeed. Na een verzoek van de jury hebben we later nog een kleine toevoeging op de motivatie gestuurd.”

Nu bent u zelf jurylid voor de Gouden Gelderse Roos? Waar let u op als jurylid? Wat vindt u persoonlijk belangrijk bij de ingezonden projecten?
“Naast te criteria die we als volledige jury hanteren vind ik de overdraagbaarheid van het project belangrijk. Kan het goed in een andere context of bij een andere organisatie uitgevoerd worden? Het moet een soort blauwdruk vormen als het ware. We werken met gemeenschapsgeld, dus als er iets ontwikkeld is en een succes blijkt, waarom dan niet delen? Het moet ook een duidelijk Gelders tintje hebben en zeker niet onbelangrijk: de fun factor. Als je plezier hebt bij het (her)ontdekken van onze Gelderse geschiedenis ga je dat sneller delen met anderen en het blijft langer hangen.”

Heeft u nog tips voor de huidige deelnemers?
“Voor de deelnemers zou ik zeggen: wees niet te bescheiden. Straal uit dat je trots bent op het resultaat en besmet anderen met het Gelderse geschiedenisbacil.”

Dit jaar reikt Erfgoed Gelderland weer de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs uit. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit €1.000,- en een tastbare Gelderse Roos.  Meer informatie over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs vindt u op onze website. Hier kunt u ook uw stem uitbrengen op de aangemelde projecten.

Bekijk hier al het nieuws over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs.

Foto: Links de interactieve studiezaalwand, rechts Ella Kok-Majewska