Eerste residenties Erfgoedfestival gestart

Op 27 september start het Erfgoedfestival 2020. Tien kunstenaars verblijven voor het Erfgoedfestival een week in residentie op een bijzondere erfgoedlocatie in Gelderland. Daar laten zij zich inspireren door het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. De eerste residenties zijn deze maand gestart: met Suzanne Liem bij Museum Bronbeek, Marike Jager bij Stadsmuseum Groenlo en Micha Wertheim bij het Kröller-Müller Museum. Binnenkort zullen ook de andere residenties starten.

Alle kunstenaars laten zich inspireren door hun verblijf op de erfgoedlocatie én door het thema Oost/West (het thema van de Maand van de Geschiedenis). Dat levert bijzondere resultaten op: exclusief voor het Erfgoedfestival. Met een grote online campagne doen we vanaf augustus verslag van de residenties van de kunstenaars en het maakproces. Het Erfgoedfestival 2020 slaat daarmee een brug tussen de werelden van kunst en erfgoed.

De line-up
Begin juni is de line-up van het Erfgoedfestival 2020 bekend gemaakt. Zanger Typhoon gaat naar Slot Loevestein, Roos Rebergen (van de band Roosbeef) naar het Katholiek Documentatiecentrum, cabaretier Micha Wertheim naar het Kröller-Müller Museum, rapper en muzikant Akwasi verblijft in het Afrikamuseum, schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse bezoekt in Tiel het Flipje en Streekmuseum en het Regionaal Archief Rivierenland, schrijver Jaap Robben onderzoekt de grens in het Grenslandmuseum, singer-songwriter Marike Jager reist af naar Stadsmuseum Groenlo, danser en choreograaf Farida Nabibaks gaat naar Radio Kootwijk, fotograaf Suzanne Liem onderzoekt het door corona afgesloten Museum Bronbeek en Anne Soldaat gaat samen met Clean Pete naar Huis Verwolde.

Vijftig aanhakers
Naast de tien hoofdlocaties doen er maar liefst vijftig aanhakers mee. Dit zijn locaties – van archief tot museum – die thematisch verbonden zijn met de hoofdresidenties en een uniek Oost/West-verhaal vertellen. Op erfgoedfestival.nl besteden we de komende maanden aandacht aan die verhalen.

Op zondag 27 september opent het Erfgoedfestival online met optredens van Typhoon en Jaap Robben vanuit het Nederlands Openluchtmuseum. De start van het Erfgoedfestival vormt de landelijke opening van de Maand van de Geschiedenis. Alle resultaten van makers en aanhakers zijn tijdens de Maand van de Geschiedenis (27 sept – 31 okt) online te bekijken op erfgoedfestival.nl. Anders dan voorgaande edities vindt het festival voornamelijk digitaal plaats. Waar mogelijk zullen er gedurende de Maand van de Geschiedenis extra optredens van de artiesten plaatsvinden in ‘huiskamersetting’.

Over het Erfgoedfestival
Het initiatief voor het festival ligt bij Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 200 erfgoedorganisaties in de provincie. Dit is het zesde festival. De Provincie Gelderland ondersteunt het Erfgoedfestival.

Afbeelding: Kunstenaars Erfgoedfestival 2020 (Fotografen: (boven v.l.n.r.) Aards Marian Putman, Merlijn Doomernik, Frank de Ruiter, Lieke Romeijn, Felix Baumsteiger; (onder v.l.n.r.) Vilaingai, Marie Broeckman, Ruud van der Graaf, Charlie de Keersemaecker)