Een kijkje aan de Duitse limes

Volgend jaar wordt spannend voor de Romeinse limes in Nederland: voor het eind van het jaar moet het hele nominatiedossier klaar zijn. Dit dossier moet ervoor zorgen dat de Nedergermaanse limes uitgeroepen wordt tot UNESCO Werelderfgoed. Die nominatie wordt voorbereid door de Nederlandse Limessamenwerking, samen met de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. De limes eindigt namelijk niet bij de grens met onze oosterburen, maar loopt door tot aan Bonn! Het Nederlandse en het Duitse deel samen wordt aangeduid als de Nedergermaanse limes.

Over wat er aan Nederlandse zijde te zien is, vindt u alle informatie op de website van Romeinse Limes Nederland. Echter, ook aan Duitse zijde kan de limes ervaren en beleefd worden. Lees meer hierover in de speciale blog.

Romeinse Limes Nederland is het grootste archeologische monument van Nederland en een samenwerkingsverband van Erfgoed Gelderland, Landschap Erfgoed Utrecht, het Erfgoedhuis Zuid-Holland en RomeinenNU. ‘Limes’ is het Latijnse woord voor grens: met de Romeinse limes wordt dan ook de grens van het Romeinse Rijk bedoeld.

foto: LVR-Römermuseum in Xanten – CC-BY Erfgoed Gelderland