Edese erfgoedorganisaties lanceren gezamenlijke website

Begin mei is de vernieuwde website www.edetoenennu.nl gelanceerd: een mooi voorbeeld van lokale samenwerking tussen erfgoedorganisaties. De website bestond al, maar stond geheel in het teken van erfgoededucatie en was enkel bedoeld om lespakketten voor scholen aan te bieden. Eind 2018 is Cultura Erfgoed opgericht: een samenwerkingsverband tussen Edese erfgoedorganisaties, waaronder ook  leden van Erfgoed Gelderland.  Daarbij ontstond het idee om deze website te vernieuwen.

De website bedient naast de scholen en diens leerlingen ook inwoners, toeristen en andere geïnteresseerden in Edes erfgoed. De website presenteert niet enkel een overzicht van alle erfgoedorganisatie en musea in en rond Ede, maar biedt ook een activiteitenagenda en nog altijd lespakketten voor scholen. Op overzichtelijke wijze wordt de diversiteit van het Edes erfgoed voor inwoners en toeristen gecommuniceerd. Het fungeert als een etalage waarbij doorverwezen wordt naar eigen websites of contactgegevens. 

Erfgoededucatie voor het primair-onderwijs
Om de wereld om je heen te begrijpen is het nodig vertrouwd te zijn met verhalen uit het verleden. Deze verhalen zijn te herkennen en komen tot leven in (cultureel) erfgoed. Daarom bieden diverse erfgoedorganisaties en musea voor leerlingen van groep 1 t/m 8 erfgoededucatie aan. Op de website kunnen scholen zich direct aanmelden voor een bezoekles of kan er gebruik worden gemaakt van lessuggesties in de klas waardoor leerlingen kennis maken met gedenkwaardige historische gebeurtenissen van hun eigen woonplaats.

Erfgoed in vrije tijd
Voor wie in z’n vrije tijd graag monumenten bezoekt, tentoonstellingen bekijkt of geïnteresseerd is in historische lezingen hebben we goed nieuws. Vanaf mei kunnen erfgoedliefhebbers hun hart ophalen in de activiteitenagenda die wordt gevuld door erfgoedorganisaties en musea uit de gemeente Ede. Voor jong en oud wordt het aanbod op deze website gepresenteerd.