Duits-Nederlandse Hanze herleeft

In het project ‘Grensoverschrijdende Samenwerking: Hanzesteden – toen en nu’ gaan veertien Hanzesteden in de Nederlands-Duitse grensregio samenwerken om de Hanzehistorie te laten herleven aan de hand van Augmented Reality. Ook ondernemers kunnen Hanzeproducten of –arrangementen ontwikkelen en zo bijdragen aan de Hanzebeleving.  

In Hanzestad Doesburg werd woensdag 27 maart het startschot gegeven voor dit driejarige Interreg (EU) project. Er wordt onder meer een camperroute ontwikkeld langs de veertien Hanzesteden. Ook komt er een internationale Hanzefietsroute, die gebruik maakt van de bestaande knooppuntroutes. Langs de fietsroute wordt via Augmented Reality de oude Hanzehistorie tot leven gebracht. Via een app of vensters in de stad kan men virtueel terugreizen in de tijd. 

Erfgoed Gelderland draagt bij aan het project door colleges te geven aan de Radboud Universiteit over de Hanzesteden. Collega Jette Janssen geeft van 8 april 2019 tot en met 30 juni 2019 de mastercursus ‘Tourism on demand 2: storytelling and augmented reality in urban heritage tourism’. Binnen deze cursus gaan studenten van de master ‘Tourism and Culture’ verhalen over het Hanzeverleden geschikt maken voor augmented reality apps. Dit doen ze in samenwerking met erfgoedinstellingen en commerciële partijen. 

Meer informatie over het Interreg (EU)project is hier te vinden: https://www.euregio.org/action/news/item/217/aan-de-slag-om-de-duits-nederlandse-hanze-te-laten-herleven/ 

Foto: Stadsmuur van Hanzestad Tiel © RBT Rivierenland