Directeur Museum Staal over de Gouden Gelderse Roos 2017

Museum STAAL, ook bekend als Museum Staring in Almen, stond in 2017 in de top drie voor de publieksprijs voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs. Het museum neemt de bezoeker mee naar  de teksten van de dichter A.C.W. Staring en laat hem de Achterhoek op een onverwachte manier ervaren. In 2019 doet Museum Staal weer mee aan de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs, nu met het project ‘Het koffertje van Staring. De redactie van Erfgoed Gelderland sprak met directeur en conservator Pien Pon. 

Waarom hebben jullie in 2017 besloten om mee te doen?
Het museum zou op 2 december 2017 open gaan. Het jaar 2017 hebben we uitgeroepen tot Staringjaar, omdat het 250 jaar geleden was dat Staring geboren was. In de aanloop van de opening hebben we allerhande dingen opgepikt om aandacht te krijgen voor ons nieuwe museum. Het initiatief van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs paste daar heel goed in. Dat was ook één van de momenten om aandacht voor ons museum te krijgen. 

 Wat heeft de deelname jullie opgeleverd? 
Helaas niet heel veel, want er is brand gesticht in ons museum één dag voor de opening. We konden het museum dus niet openen en moesten alles opnieuw doen: het hele interieur en de tentoonstelling moest opnieuw opgebouwd worden. We focusten op het herstel en niet op publiciteit rondom het feit dat we tot de top drie voor de Gouden Gelderse Roos publieksprijs behoorden. Het was heel heftig. Dan heb je het hele jaar een leuke opbouw naar een opening die dan niet door kan gaan. Maar we draaien nu lekker en zijn het bijna vergeten. 

 Jullie hebben dit jaar weer een project ingediend. Kunt u daar iets meer over vertellen?
Ik heb ons aangemeld met Het koffertje van Staring. We willen voor de basisschoolkinderen die ons museum bezoeken iets extra’s doen, zodat de kinderen actief ons museum beleven. We hebben een koffertje ontwikkeld met een route door het museum en een aantal opdrachten en spelletjes. Zo leren de kinderen spelenderwijs over Staring, de tijd waarin hij leefde en over de Achterhoek. We vinden het heel leuk dat we ook iets hebben voor kinderen om te doen, terwijl we van tevoren dachten dat het museum voor kinderen wat saai was: wat hebben kinderen aan gedichten van meer dan tweehonderd jaar geleden die ze amper kunnen lezen? Maar zelf gedichten maken en door middel van spelletjes wat leren, dat maakt het wel heel erg leuk!  

Hoe schatten jullie je kansen in voor de Gouden Gelderse Roos?
Het is een mooi afgerond project. We hebben al schoolklassen gehad en we gaan straks meedoen met Reizen in de Tijd. Het koffertje staat al in het museum en we hebben ook gezien dat het werkt. Dat maakt het heel leuk om met zoiets mee te doen met de Gelderse Roos. Het is natuurlijk leuk om te winnen, maar het is in ieder geval ook een middel om weer genoemd te worden, om weer aandacht voor het museum te vragen. Dat vind ik zelf het belangrijkste! En het is natuurlijk ook: die niet waagt, die niet wint. Als er een mogelijkheid is om ergens aan mee te doen, dan grijp ik dat natuurlijk aan. 

Dit jaar reikt Erfgoed Gelderland weer de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs uit. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit €1.000,- en een tastbare Gelderse Roos. Iedereen kan projecten aanmelden om kans te maken op deze twee prijzen. Meer informatie over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs vindt u op onze website. Hier kunt u via het formulier ook eenvoudig projecten aanmelden. Dit kan nog tot en met 23 augustus! 

Bekijk hier al het nieuws over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs.