Directeur Bastei blikt terug op de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2017

De Bastei in Nijmegen was in 2017 genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs met het project Verbeelding van de WaalVerbeelding van de Waal brengt met thematische historische beschouwingen het verhaal van de Waal in beeld aan de hand van honderden schilderijen, historische foto’s en archeologische vondsten. Deze verhalen zijn beschikbaar via mijnGelderland.nl en hebben een plaats in de vaste tentoonstelling van De Bastei. Met dit project stond De Bastei in 2017 in de top drie voor de Publieksprijs. De redactie van Erfgoed Gelderland sprak met directeur Gerard Mangnus. 

Waarom hebben jullie in 2017 besloten om met de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs mee te doen?
Door het uitstel van de bouw van De Bastei hebben we het project Verbeelding van de Waal al eerder opgeleverd in de vorm van een boek. Tevens is er een special op mijnGelderland.nl uit voortgekomen. Inmiddels staat het ook op touchscreens in het museum. We hebben het op verschillende plekken gepresenteerd: bij dijkmagazijnen in Beuningen en Bemmel en ook bij Museum Het Valkhof. Van meet af aan waren er dus samenwerkingen met meerdere partijen, waaronder Erfgoed Gelderland, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Bureau Overland. Daardoor sloot het heel mooi aan bij de criteria van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs en heb ik het project aangemeld. 

 Wat heeft de deelname voor de Bastei opgeleverd? 
Door de manier van stemmen moet je een goed netwerk hebben, ook digitaal. Het heeft er dus voor gezorgd dat we daar goed naar gekeken hebben en ervaring mee opgedaan hebben. Verder heeft het een stukje waardering opgeleverd bij de medewerkers en alle andere betrokkenen bij het project, maar ook naar onze achterban. Het geeft toch aan dat wij het waard zijn om mee te dingen naar die prijs. We hebben dan weliswaar niet gewonnen, maar we hebben wel publiciteit gehad. Bij de presentatie werden mooie woorden gesproken over het project. 

Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2019
Dit jaar reikt Erfgoed Gelderland weer de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs uit. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit €1.000,- en een tastbare Gelderse Roos. Iedereen kan projecten aanmelden om kans te maken op deze twee prijzen. Meer informatie over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs vindt u op onze website. Hier kunt u via het formulier ook eenvoudig projecten aanmelden. Dit kan nog tot en met 23 augustus! 

Foto: Banner van Verbeelding van de Waal: Jan van Goyen, Gezicht op de Valkhofburcht, 1641, olieverf op doek, Museum het Valkhof.