Online bijeenkomst Historische Verenigingen

Op 18 juni organiseerde Erfgoed Gelderland een online bijeenkomst voor Historische Verenigingen om samen te praten over hoe zij de afgelopen maanden hebben beleefd. Centraal stond wat de coronamaatregelen voor een impact hebben (gehad) en hoe ze daarmee om zijn gegaan. Het idee voor deze bijeenkomst kwam voort uit de denktank Historische Verenigingen, die hier onlangs over in gesprek raakte en dat als zeer waardevol had ervaren.

Niet stilgezeten
Vanwege de coronamaatregelen hebben veel verenigingen geplande activiteiten moeten afgelasten. In sommige gevallen lopen ze daarbij ook belangrijke inkomsten mis. Ondanks dat hebben de verenigingen niet stilgezeten. Zo bouwde Historische Kring Huessen een webwinkel, waarin artikelen te verkrijgen zijn die normaal te koop zijn in de museumwinkel.

Lokale geschiedenis online
Daarnaast hebben verschillende verenigingen gezocht naar nieuwe manieren om online zichtbaar te blijven. Historische Vereniging AWK Voet van Oudheusden zette de rubriek ‘Voet voor Thuis‘ op de website waarop zij tips geven over boeken, films, podcasts en websites. Het Apeldoorns Gidsen Collectief gaf een digitale stadswandeling door middel van een film.  Prodesse zette een Pubquiz in elkaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de Arnhemse historie. Deze is nog te spelen tot 6 juli.

De verenigingen zien duidelijk dat mensen deze coronatijd online op zoek zijn gegaan naar manieren om geschiedenis te beleven. “Wij houden onze Facebook- en LinkedIn-pagina op gang met elke dag een plaatje, daar wordt nu meer op gereageerd dan anders”, vertelt Theo Michels, secretaris van Historische Vereniging Oud-Bennekom. Ook andere verenigingen bevestigen deze groei van ‘digitale bezoekers’.