Denktank Historische Verenigingen: over zichtbaarheid, omgevingswet en kennis delen

Dinsdag 18 februari kwam de Denktank Historische Verenigingen bij elkaar. Deze denktank komt periodiek bijeen om te brainstormen over wat er leeft bij Historische Verenigingen en welke rol Erfgoed Gelderland daarbij kan spelen. Dit keer spraken we over de bijeenkomst Het Juiste Loket van afgelopen 4 februari, de Omgevingswet en over de rol van de contactpersoon Historische Verenigingen voor Erfgoed Gelderland. Ook het belang van regelmatig naar je statuten kijken, kwam aan de orde.

Dit keer spraken we over de bijeenkomst Het Juiste Loket van afgelopen 4 februari, de Omgevingswet en over de rol van de contactpersoon Historische Verenigingen voor Erfgoed Gelderland. Ook het belang van regelmatig naar je statuten kijken, kwam aan de orde.

Het Juiste Loket
Bij Het Juiste Loket op 4 februari werd de vierde module van het Handboek voor Historische Verenigingen gepresenteerd. Het handboek blijkt voor bijvoorbeeld de historische vereniging AWK Genootschap Voet van Oudheusden een handvat te bieden bij het inwerken van nieuwe bestuursleden. Blijven wijzen op het bestaan van het handboek, is een belangrijke taak voor Erfgoed Gelderland. We spraken ook al over een volgend Het Juiste Loket in 2021, waarin historische verenigingen vooral met elkaar in gesprek gaan over hoe ze zaken aanpakken.

Zichtbaarheid
We spraken af nog meer te gaan werken aan de zichtbaarheid van diensten van Erfgoed Gelderland naar de Historische Verenigingen. Bijvoorbeeld door meer aandacht te vestigen op de speciale pagina voor Historische Verenigingen. Maar ook door regelmatig een stuk te schrijven over vragen die van historische verenigingen binnenkomen bij Erfgoed Gelderland en hoe deze zijn opgelost.

Omgevingswet
Een van de punten die vanuit de denktank werd ingebracht, is de invloed van de omgevingswet op de relaties tussen historische verenigingen en de gemeente. Er zijn verscheidene tips te geven die voor historische verenigingen gelden. Op de pagina voor Historische Verenigingen zal binnenkort een stuk verschijnen over de Omgevingswet en historische verenigingen. Wordt vervolgd, dus!

Voor historische verenigingen is er een speciale pagina op de website van Erfgoed Gelderland. Meteen naar de pagina. Contactpersoon voor Historische Verenigingen is collega Henriette Kosse. Neem vooral contact met haar op voor advies, het delen van informatie of om in gesprek te gaan.

Foto: Henriette Kosse ontvangt vertegenwoordigers van Historische Verenigingen tijdens Het Juiste Loket – Erfgoed Gelderland CC-BY