De tweede wereldoorlog in honderd foto’s

Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust, en Genocidestudies) heeft onlangs een landelijke campagne gelanceerd waarin de 100 meest bijzondere foto’s uit de Tweede Wereldoorlog worden gezocht. Daarom gaat Gelderland Herdenkt in de provincie op zoek naar bijzondere oorlogsfoto’s, waarvan uiteindelijk een voorselectie van 50 foto’s wordt gemaakt. Als partner van Gelderland Herdenkt maakt Erfgoed Gelderland u graag hierop attent. Misschien heeft u of iemand in uw netwerk bijzondere foto’s in het archief, het fotoboek of de collectie, die voor deze selectie in aanmerking kunnen komen.

Foto’s kunnen via de website van Gelderland Herdenkt geüpload worden, maar er komen ook ‘inleverpunten’ onder meer in Gelderse bibliotheken waar een scan-apparaat beschikbaar is. De foto’s dienen voor 31 december 2019 binnen te zijn. Op 15 januari worden de 50 meest aansprekende oorlogsfoto’s van Gelderland bekendgemaakt.

Bij de onderwerpen van de afbeeldingen gaat het niet alleen om het moment van bevrijding, of om veel soldaten in actie, maar zeker ook om foto’s die heel duidelijk weergeven wat de oorlog betekende voor de inwoners van deze provincie. De afbeeldingen kunnen grappig, ontroerend, dreigend of raadselachtig zijn, zolang ze maar direct duidelijk maken: ‘Dit zijn mensen in een oorlogssituatie’. Vooral de foto’s gemaakt door ‘gewone’ mannen of vrouwen, dus geen militair of professioneel fotograaf, zijn van belang. Op de website van Gelderland Herdenkt is meer informatie te vinden over het project:

Foto: Bevrijder in de straten van Ulft –  B. Kaaijk, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers