De Grootste Gelderlander Aller Tijden: shortlist bekend!

De provincie Gelderland riep het publiek op om historische figuren te nomineren voor de wedstrijd ‘de Grootste Gelderlander Aller Tijden‘. De Grootste Gelderlander moet een bijdrage hebben geleverd aan de Gelderse geschiedenis en overleden zijn. De organisatie van de wedstrijd is een samenwerking van de Radboud Universiteit, Erfgoed Gelderland, de Historische Herberg Arnhem en de provincie Gelderland.

Shortlist

Een deskundige jury heeft alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders doorgenomen en een selectie gemaakt.  De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs (allen op de foto), Marc Wingens en Sjaak Boom.

Het overleg leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders:

Karel van Gelre, Helene Kröller-Müller, Hendrik Lorentz, Ien Dales, Joan Derk van der Capellen tot den Pol, Marga Klompé, Maarten van Rossum, Wilhelm Röntgen, Eleonora van Engeland, Piet Mondriaan, A.C.W. Staring, Maria van Gelre, Titus Brandsma, Herman Willem Daendels, Willem van den Berg, Helena Kuipers-Rietberg, Graaf Otto II, Jan Hendrik van Kinsbergen, Jacob Jan Cremer en de Gebroeders van Lymborch.

Bekendmaking van de uitslag

Bekende en onbekende Gelderlanders zullen op vrijdag 16 november 2018 van 14:00 tot 16:30 in de Historische Herberg Gelderland in het Huis der Provincie alle voorgestelde Grootste Gelderlanders uit de vergetelheid halen. Het publiek besluit wie uiteindelijk tot de Grootste Gelderlander wordt benoemd. Als de stemmen geteld zijn wordt de naam van de Grootste Gelderlander op deze nu al historische bijeenkomst bekend gemaakt.

De verhalen achter de Grootste Gelderlanders

Er werden meer dan 50 Gelderlanders voorgedragen, maar wie zijn deze figuren eigenlijk allemaal? Op mijnGelderland ontdek je de verhalen achter deze diverse groep Gelderlanders: van Karel van Gelre tot Marga Klompé. In de special ‘Grootste Gelderlanders’ worden verhalen gebundeld over alle genomineerden voor de Grootste Gelderlander Aller Tijden. Diverse van onze leden hebben meegeholpen aan het realiseren van de special, zoals Erfgoedcentrum Rozet, Oudheidkundige Vereniging De Marke en Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur.