De Gelderse ArcheoHotspots in beweging

Afgelopen week zijn in zowel Arnhem als Zutphen afspraken gemaakt over de (her)start van een ArcheoHotspot. In Arnhem krijgt Rozet de ArcheoHotspot met een hoofdstedelijke uitstraling waarbij het gezamenlijk werken aan het vergroten van publieksbereik van Arnhemse en Gelderse archeologische erfgoed centraal staat.De Archeohotspot wordt gezamenlijk met Archeologische dienst Arnhem, AWN (afd. 16), Saxion en Erfgoed Gelderland in de regio Arnhem ingezet. In Zutphen is de samenwerking ondertekend voor een bijzondere nieuwe mobiele ArcheoHotspot.

Dag van de Arnhemse Geschiedenis
De ArcheoHotspot is weer voor het eerst te bezoeken op zaterdag 10 oktober tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. In de Romeinse tuin in Elderveld kunnen mensen de ArcheoHotspot bezoeken voor het vondstenspreekuur of de ArcheoAcademy. In de ochtend (10.00 uur) start stadsarcheoloog Martijn Defilet met een Facebook-livestream over het Romeinse castellum in Meinerswijk. Gedurende de dag zijn alle activiteiten van de ArcheoHotspot ook live te volgen op sociale media. Kijk daarvoor op Facebook of Instagram.

Mobiele ArcheoHotspot
In Zutphen komt de ArcheoHotspot letterlijk in beweging. Verschillende partners starten met het inrichten van een mobiele ArcheoHotspot. Deze kan gerealiseerd worden door honorering van subsidie voor Archeologieparticipatie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Initiatiefnemer Erve Eme tekende samen met Erfgoedcentrum Zutphen, Musea Zutphen, Team Archeologie van de gemeente Zutphen en Erfgoed Gelderland een samenwerkingsovereenkomst. De mobiele ArcheoHotspot is uniek. Deze zal op veel plekken ingezet worden, zoals bij opgravingen, musea, scholen, zorginstellingen en markten in Zutphen en de Achterhoek. Benieuwd hoe de mobiele ArcheoHotspot eruitziet? Binnenkort staat deze bij Erve Eme en uiteindelijk vind u hem al reizend door Zutphen, de Achterhoek en mogelijk heel Gelderland.

Met de ArcheoHotspots ontplooien we nieuwe, gezamenlijke activiteiten op het vlak van publieksarcheologie om een breder publiek te bereiken. Bij deze activiteiten staat participatie en citizen science centraal. Meer informatie over de ArcheoHotspots is te vinden via archeohotspots.nl.