Cursus Beheer en Behoud: ‘veel van opgestoken!’

Vrijdag 2 december vond de praktische cursus Beheer en Behoud plaats in het Flipje en Streekmuseum Tiel. Doel van deze cursus is het (beter) leren herkennen van collectiebedreigende risico’s en hoe je de impact hiervan zo klein mogelijk kunt maken.

Het was ‘volle bak’ met cursisten uit diverse hoeken van het erfgoedveld: zoals bestuursleden van historische collecties, collectiebeheerders, vrijwilligers en medewerkers cultuur van verschillende gemeenten. Ook de redenen voor deelname waren divers. Sommigen wilden nieuwe kennis opdoen of kennis opfrissen anderen waren benieuwd naar hoe je met restauraties binnen je collecties omgaat of waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een nieuw depot.

De cursus startte met een theoretisch deel gevolgd door een bezoek aan het depot en de tentoonstellingsruimte van Flipje en Streekmuseum. Hier moesten de deelnemers goed rondkijken en zien of ze eventuele risico’s voor de collectie konden ontdekken. Na een heerlijke lunch volgde opnieuw een theoretisch deel dat meteen in de praktijk werd getoetst. Zo moesten zij bijvoorbeeld (door de docent meegebrachte) objecten hanteren en verplaatsen, waarbij alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen moesten worden.

Tot slot kregen de 12 cursisten een certificaat van CultuurCollege. De reacties op de cursus waren enthousiast: ‘ik heb er veel van opgestoken’, ‘erg fijn gepresenteerd’, ‘we gaan onze opgedane kennis meteen intern doorgeven’. Een nieuwe datum staat inmiddels op de agenda: 13 maart 2017. Deze cursus vindt plaats op de Creatieve zolder van Museum Nijkerk. Wees er snel bij, want de eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Voor meer informatie en aanmelden: zie de website van CultuurCollege. Deze cursus is tot stand gebracht door samenwerking van CultuurCollege en Erfgoed Gelderland.