Nieuw scholingsaanbod van Ieders Museum

Via CultuurCollege biedt Ieders Museum weer een aantal cursussen aan. Erfgoed Gelderland wil via Ieders Museum musea toegankelijker maken voor nieuwe of moeilijk bereikbare doelgroepen. Samen met CultuurCollege verzorgt Ieders Museum een breed en actueel scholingsaanbod voor museumpersoneel, rondleiders en vrijwilligers. De cursussen zijn gericht op publieksbegeleiding.  Op 23 oktober start de vierdaagse cursus Visual Thinking Strategy. Op 2 oktober vindt de training Gastvrijheid plaats. Coöperatieleden en geregistreerde Gelderse musea kunnen kosteloos deelnemen. Meld uzelf of uw collega’s snel aan! Per museum mogen twee deelnemers per training meedoen.

Visual Thinking Strategy

VTS is een methode om open en waardevrij te kijken, te luisteren en te delen door samen met een gespreksleider naar kunst te kijken. In een open en gestructureerd gesprek, met gerichte aandacht voor de kunst én elkaar, ervaar en ontdek je verschillende manieren van kijken en waarnemen. Kijken zonder oordeel en luisteren naar elkaar brengt naast inzicht en betere waarneming ook verwondering en veel plezier. De VTS-methode – ontwikkeld voor musea, onderwijs en zorg – leert mensen in een veilige omgeving, om ‘’anders te kijken’’ en om daar respectvol mee om te gaan. Je hebt geen kennis van kunst nodig om kunst te kunnen beleven, wel een open houding en een open blik.  Bij de VTS methode is ieders inbreng welkom. Voor meer informatie en aanmelden, kunt u terecht op de website van CultuurCollege.

Gastvrijheid

In de training Gastvrijheid bespreken we wat eigenlijk bedoeld wordt met gastvrijheid. Wanneer wordt een organisatie als gastvrij ervaren? Wat verwachten de bezoekers en kan het museum aan die verwachting voldoen? We kijken naar de organisatie, het gebouw en ons eigen gedrag. Gastvrijheid gaat over communicatie. Hoe kunnen we zo communiceren dat de gasten zich welkom voelen? Waar hebben we wel/geen invloed op? Welke situaties komen we tegen? En hoe gaan we daarmee om? We behandelen kort wat theorie en gaan dan over tot de praktijk. Dit betekent dat we aan de hand van alledaagse situaties het onderwerp gastvrijheid bespreken. Om het geheel interactief te houden, zal in groepsverband ook wat worden geoefend met de materie. Voor meer informatie en aanmelden, kunt u terecht op de website van CultuurCollege.