Conservator Museum Nijkerk over de Gouden Gelderse Roos 2017

In 2017 werd het project Gelderse Smaken van het Netwerk Directeuren Kleine Musea genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs. Voor dit project sloegen acht kleine Gelderse musea de handen in één om met het thema ‘Voeding en Gerechten’ aan de slag te gaan. Verdeeld over de acht musea waren er exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten. De redactie van Erfgoed Gelderland sprak met Saskia van den Berg, conservator bij Museum Nijkerk en tevens projectleider van Gelderse smaken. Museum Nijkerk had een expositie over de verandering van voeding van de middeleeuwen tot nu.

Heeft deelname jullie inderdaad extra publiciteit opgebracht?
“We hebben een prachtig resultaat bereikt met de tweede plaats voor de juryprijs, maar vooral de samenwerking tussen de acht kleine Gelderse musea heeft veel opgeleverd. Door met elkaar de verbinding aan te gaan, hebben we een groter publiek bereikt. Ik denk dat de nominatie wel voor extra bekendheid heeft gezorgd, ook bij collega-instellingen. Dat werd natuurlijk opgenomen in nieuwsbrieven en dergelijke. Het was uiteindelijk een hele leuke afsluiting van ons samenwerkingsproject: een ontzettend leuke gebeurtenis om mee te maken.”

Hebben jullie dit jaar ook een project dat jullie zouden willen nomineren?
“We hebben nu een heel ander project dat we willen nomineren: Museumschatten. Dat is een onderdeel van Ieders Museum. We hebben een heel enthousiast team van vijf vrijwilligers die naar instellingen toegaan met mensen die niet meer zelf naar het museum toe kunnen komen, bijvoorbeeld mensen die dementerend zijn. We gebruiken daarvoor de methodiek van ‘Museum Voor Eén Dag (MV1D)’. De club vrijwilligers doet het ontzettend goed. Ze gaan vaak de boer op en ze zijn inmiddels in drie zorginstellingen actief. Het publiek komt graag, ook al is er niet altijd voor iedereen plek. De vrijwilligers reiken voorwerpen en verhalen aan. De bedoeling is dat de verhalen van de mensen dan zelf naar boven komen. We gaan hier mee door en het wordt ook uitgebreid. Ik zou het heel leuk vinden om dat team in de spotlights te zetten, want dat is wat gebeurt met de Gouden Gelderse Roos.”

Met welke museumvoorwerpen gaat het team dan op stap?
“Dat zijn echte Nijkerkse voorwerpen, bijvoorbeeld uit de tabaksperiode. Maar ook boekjes van Callenbach, christelijke kinderboekjes die heel bekend zijn. Die werden vroeger uitgereikt op de zondagsschool met een sinaasappel erbij. Dus de vrijwilligers nemen ook een sinaasappel mee, omdat de geur ervan herinneringen oproept. Mensen hadden vroeger weinig en dat was dan al een hele traktatie. We hebben ook een chocoladefabriek gehad in Nijkerk en daarom nemen we ook een mal voor chocolade mee, waar de geur nog aanhangt. Het zijn voorwerpen die dicht bij het dagelijkse leven van mensen staan; alles wat een raakvlak kan hebben met dingen uit hun eigen leven. Onze groep vrijwilligers is altijd heel creatief bezig om weer een nieuw programma te vullen.”

Dit jaar reikt Erfgoed Gelderland weer de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs uit. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit €1.000,- en een tastbare Gelderse Roos. Iedereen kan projecten aanmelden om kans te maken op deze twee prijzen. Meer informatie over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs vindt u op onze website. Hier kunt u via het formulier ook eenvoudig projecten aanmelden. Dit kan nog maar tot en met 23 augustus! 

Bekijk hier al het nieuws over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs.