Collectiewacht trainingen

In samenwerking met CultuurCollege organiseren we de komende maanden drie trainingen rondom collectiebeheer:

Collectiewacht: Preventieve Conservering van Textiel (22 oktober 2018)

Hoe kan ik schade voorkomen aan textiel en als er schade is, hoe ga je daar dan mee om? Er wordt in deze training gedemonstreerd wat behoudsmedewerkers zelf aan conserverende handelingen kunnen doen, en welke zaken je aan een restaurator moet overlaten. Er worden voorbeelden getoond van hoe het niet en hoe het wél moet (opbergmethoden – hangend/dozen/rol, labelen, mannequinage e.d.) en uitleg gegeven over schadeherkenning (o.a. schimmel, ongedierte en stof) en wat daar aan te doen is. In het praktijkdeel kunnen de deelnemers de theorie direct zelf toepassen door het geleerde te oefenen.

Collectiewacht: Praktijkdag onderhoud aan zilver- en koperobjecten (10 december 2018)

Metalen voorwerpen zijn, ondanks hun solide uiterlijk, ook onderhevig aan verval. Gelukkig kan door een deskundige behandeling de tand des tijds worden stilgezet en (deels) worden teruggedraaid. Hierbij staat het behoud van de authenticiteit van het voorwerp voorop. Hoe kan ik zilver-/koper- of messingobjecten verantwoord poetsen? Groene randen op koperwerk of slijtplekken op zilver, hoe ontstaat dit en vooral hoe kan dit worden verwijderd en voorkomen? Tijdens de praktijkdag onderhoud aan zilver- en koperobjecten nemen wij je mee in de wereld van de restaurator. Hij neemt je mee in de praktijk en leert je op een nieuwe manier naar een metalen voorwerp kijken. Hij demonstreert geschikte poetsmaterialen en technieken om vervolgens onder begeleiding zelf aan de slag te gaan.

Collectiewacht: Beheer en Behoud (18 februari 2019)

Weet u wanneer u aan de bel moet trekken als het om uw collectie gaat? In musea bewaren we voorwerpen voor de eeuwigheid of in ieder geval zo lang mogelijk. Maar alles is onderhevig aan verval, dat is een natuurlijk proces. In musea proberen we dat proces te vertragen en de levensduur van de ons toevertrouwde objecten te verlengen. De zorg voor de omgeving en de aandacht voor de omgevingsfactoren van de collectie noemen we preventieve conserverende handelingen. Maar hoe worden deze handelingen, die bijvoorbeeld bestaan uit het reguleren van het binnenklimaat, het weren van stof, direct licht of het beschermen tegen insecten en schimmels deskundig door u uitgevoerd? Weet u voldoende over het hoe en waarom?

Bekijk hier het gehele overzicht van de trainingen.

Voor vragen kunt u terecht bij onze collega’s Kelly Witteveen en Ingrid Gerritsen.