Collectiewacht over de grens

Museumvereniging in Nedersaksen en Bremen uit Duitsland en de Museumbond uit Oostenrijk zijn enthousiast over Collectiewacht. In samenwerking met Erfgoed Gelderland hebben zij onderzocht of een collectiebeheer ondersteuningspunt gewenst is in hun regio en de methode van Collectiewacht toegepast tijdens het project CCS (Collectiewacht – Collectionservice – Sammlungspflegedienst).

Tijdens het onderzoek hebben zij in drie musea in Duitsland en twee musea in Oostenrijk een collectiescan uitgevoerd volgens de werkwijze van Collectiewacht. Op 26 juni vond als afsluiting van dit onderzoek een symposium plaats. Een internationaal gezelschap was hierbij aanwezig: collega’s uit Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. Zo ook collega Ingrid Gerritsen, adviseur preventieve conservering en coördinator Collectiewacht.

Tijdens het symposium werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Daarnaast gaf Ingrid een toelichting op Collectiewacht en heeft adviseur Christian Baars, National Museum Wales, een presentatie gegeven over adviseren over preventieve conservering in Wales. Hermann Schiefer, Der Monumentendienst Stiftung Kulturschatz Bauernhof, sprak over hoe monumentwacht is opgezet en functioneert in het westelijke deel van Niedersachsen. De deelnemers zijn vervolgens met elkaar in gesprek gegaan over preventieve conservering. Zowel de overeenkomsten in de verschillende landen als de verschillen passeerden de revue.

Onze buitenlandse collega’s werken nu hard aan een vervolg in de vorm van een Sammlungsservice in Duitsland en Oostenrijk. In  Nederland kunt u, zoals u gewend bent, bij Erfgoed Gelderland terecht; wij zijn voor u het eerste kosteloze aanspreekpunt en helpen graag met de preventieve conservering van collecties. Heeft u hierover vragen? Mail of bel naar Ingrid Gerritsen.