Blog: Vragen staat vrij
Een top vijf van veelgestelde vragen. Door: Eefje Broere
‘Hallo, met die-en-die. Ik heb een vraag.’ Omdat de algemene telefoontjes bij mij binnenkomen, hoor ik dit zinnetje bijna dagelijks. Dit zijn vaak vragen van mensen of organisaties van buiten de erfgoedsector. Sommige vragen kan ik niet beantwoorden, maar negen van de tien keer kunnen mijn collega’s en ik de bellers op weg helpen.
Wat er met zo’n vraag gebeurt? Dat hangt natuurlijk af van het soort vraag. Daarom een top 5 van vragen die vaak gesteld worden en de route die ze afleggen.
5. ‘Ik heb dit gevonden bij het opruimen. Kunnen jullie het gebruiken?’
Bedrijven die hun magazijn opruimen of kinderen die het huis van hun ouders leeghalen komen regelmatig bijzondere spullen tegen. Zonde om weg te gooien, maar wat doe je er anders mee? Zoekend op internet of via via komen ze bij ons terecht. Omdat Erfgoed Gelderland geen eigen depot heeft of collectie beheert, kunnen wij niets met de spullen. De vraag zet ik wel altijd uit bij mijn collega’s, die vervolgens met suggesties komen van musea of andere instellingen die iets met de spullen kunnen. Hun antwoorden koppel ik terug. Zo blijft het erfgoed hopelijk toch bewaard.
4. ‘Kunnen jullie dit doorsturen naar jullie achterban?’
Als provinciale organisatie en coöperatie met 143 leden hebben wij een groot (erfgoed)netwerk. We hebben niet alleen contact met musea, historische verenigingen en archieven, maar ook met instellingen als Cultuurmij Oost. Is de bijlage of het onderzoek interessant, relevant of in het voordeel van onze achterban, dan sturen wij het graag door.
3. ‘Ik heb een mooi verhaal. Kan ik dat bij jullie kwijt?’
Of het verhaal nou gaat over Achterhoekse kniepertjes bakken, overstromingen in de Betuwe of houtskool branden op de Veluwe: wij kunnen er wel wat mee! Deze vragenstellers en hun verhalen stuur ik door naar ons mijnGelderland-team. Zij plaatsen de verhalen op mijngelderland.nl of helpen de vertellers om de tekst zelf op deze website te zetten.
2. ‘Wij willen een museum opzetten. Kunnen jullie ons helpen?’
Dit is een ingewikkelde vraag met een simpel antwoord: ja. Natuurlijk komt er nogal wat kijken bij het opzetten van een museum. Dat begint bij beleid. Beleid voor personeel, voor de collectie, voor educatie, ga zo maar door. Onze adviseur Liesbeth krijgt deze vraag vaak doorgestuurd. Na de eerste stappen kunnen we natuurlijk ook helpen bij het vervolg dankzij de verschillende disciplines die we in huis hebben.
1. ‘Wij hebben idee zus-en-zo en willen iets met geschiedenis of erfgoed.’
Dit is onze favoriet. Hoewel deze vraag erg breed en onduidelijk is, gaan we met het hele team aan de slag. Eerst stuur ik hem door aan de adviseurs. De kans is groot dat Jette of Tessel daarna een afspraak maakt om op gesprek te komen. Zij achterhalen de vraag áchter de vraag en laten zien wat Erfgoed Gelderland kan doen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos! Vaak wordt een en ander ook besproken in ons teamoverleg zodat iedereen die goede ideeën heeft een duit in het zakje kan doen. Uiteindelijk kan zo’n vraag leiden tot mooie projecten waar veel collega’s bij betrokken zijn.
Vragen staat dus altijd vrij, wie weet waar het toe leidt. Zo geven we samen het verleden een toekomst!