
Blog: Aan de slag met de ‘gewone’ man en vrouw. Door: Jeroen Benders
Auteurs en redacteuren, die nu werken aan de publicatie Verhaal van Gelderland, nemen u graag mee in hun belevenissen met hun blogs. Hieronder de blog van Jeroen Benders.
Blog: Aan de slag met de ‘gewone’ man en vrouw. Door: Jeroen Benders
Sinds een jaar draai ik als auteur mee in het boekproject van Verhaal van Gelderland. Het geeft een goed gevoel daar een steentje aan bij te dragen, zeker als geboren Gelderlander. In deel 2 schrijf ik het hoofdstuk over de volle Middeleeuwen, de periode tussen circa 1000 en 1300 waarin het graafschap vorm aannam, allereerst in territoriaal en institutioneel opzicht. Het is een spannende, maar ook wel ingewikkelde periode. In het verleden zijn allerhande theorieën over de wording van Gelre gelanceerd. Over een belangrijk thema als de opkomst van de steden is al helemaal veel gepubliceerd. Naast de literatuur wil ik bronnen gebruiken, documenten maar ook archeologische en kunsthistorische gegevens en artefacten. Ik zal de opvattingen en voorwerpen zorgvuldig afstoffen, op waarde schatten en in mijn verhaal verwerken. Mijn tekst moet niet over de hoofden van de lezers heen gaan en een goede balans vinden tussen de grote lijn en anekdotes. Het eindresultaat dient een aantrekkelijk Verhaal van Gelderland te zijn!
Tot zover mijn voornemens in een notendop. Een sterke kant van het project vind ik de brede basis die in de provincie gelegd is en die op 16 januari van dit jaar in het volle zicht kwam bij de massale ondertekening van de ‘geboorteakte’ van het project (zie de blog van Marc Wingens). Vorige week reisde ik van Groningen zuidwaarts, om met mede-auteur van deel 2 (en co-auteur in de stadsgeschiedenis Arnhem tot 1700) Rudolf Bosch bij de ‘Preview Verhaal van Arnhem’ een lezing te geven over het middeleeuwse verleden van de stad. Daags tevoren liet Marja Zandberg van Erfgoed Gelderland ons weten dat er zo’n vijftig aanmeldingen waren; een mooi aantal. Onderweg van Arnhem CS naar de Korenmarkt voor een hapje hadden we het over een bijzonderheid die mij was opgevallen: Arnhemse burgers hielden in de late Middeleeuwen veel rundvee in de stadsweiden, naar verhouding meer dan bijvoorbeeld de burgers van Deventer en Zutphen. Waren het zulke carnivoren, die middeleeuwse Arnhemmers? Of speelde de veehandel een rol? De kaart van het etablissement bestuderend, was de conclusie snel getrokken: carnivoren inderdaad, en een frappante continuïteit door de eeuwen heen wat vleesconsumptie betreft (hoezo nuances en subtiliteiten, duidelijkheid wenscht het publiek!).
Bij Omroep Gelderland verwelkomden ons Lian van der Zon en Karen Marchal van Erfgoed Gelderland. Ook was daar René Arendsen, een der Ridders van Gelre, bekend van de gelauwerde tv-serie ‘Ons verloren hertogdom’. Zowel Rudolf als ik hebben met de Ridders afleveringen gemaakt. Na een inleidend woord door Lian vertoonde Ridder René een preview van de uitzending over Arnhem, die past in de nieuwe reeks ‘Ridders van Gelre vertellen het verhaal van …’. Na afloop ging hij in gesprek met het publiek, dat goed van zich liet horen. Daarna was het de beurt aan – in chronologische volgorde – mij en Rudolf. We hadden een aandachtig gehoor. Uit de discussieronde met René halen we alvast dit voor onze hoofdstukken: aandacht voor de ‘gewone’ man en vrouw, want de hogere sociale groepen komen in de bronnen vanzelf al pregnant naar voren. Aan ons de opdracht hiermee aan de slag te gaan!
Jeroen Benders
Afbeelding: Overgave Graaf Reinoud I van Gelre bij de slag van Woeringen door middel van veren in de handen.