Airborne Museum Hartenstein over de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs 2017

In 2017 heeft Airborne Museum Hartenstein met de restauratie van Villa Hartenstein de publieksprijs van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs gewonnen. Dit jaar doet het museum weer mee met het project ‘Eenzame zondagen’. De redactie van Erfgoed Gelderland sprak met Sarah Heijse, directeur/bestuurder van Airborne Museum Hartenstein.

Waarom hebben jullie in 2017 besloten om mee te doen?
“Vanaf 2016 zijn we begonnen met grote vernieuwingsplannen en belangrijke wijzigingen in de verhaallijn. We willen het gebouw zelf meer contextualiseren en mee laten doen in de museale omgeving. De restauratie van het Rijksmonument is daar een heel belangrijk onderdeel van. Het is ook een bijzonder project en daarom hebben we het project toen aangemeld.”

Jullie hebben dit jaar weer een project ingediend: Nieuwe Zondagen. Kunt u daar iets meer over vertellen?
“Nieuwe zondagen hebben we in het leven geroepen sinds 2017 voor mensen die kans hebben op eenzaamheid. Door het thema Tweede Wereldoorlog waar we mee bezig zijn vinden we saamhorigheid en naastenliefde belangrijke waarden. Dat zijn thema’s waar we ons graag aan willen verbinden. Het tegengaan van eenzaamheid past daar heel mooi bij. Het is een project dat heel succesvol is. We hebben iedere keer 60 à 70 mensen, een bijna vaste groep, die komen om contact te hebben met elkaar. We zorgen voor uiteenlopende activiteiten: het gaat niet alleen over de oorlog: we hebben een keer Miranda van Kralingen gehad, een bekende operazangeres, Herman Koch, een bestellerauteur, Ad van Liempt, journalist en historicus. We hebben ook muziekoptredens. Kortom, alles om een gevarieerd programma te bieden zodat mensen het leuk vinden om iedere keer weer te komen. Het is leuk omdat mensen elkaar goed leren kennen en ook de kans hebben om buiten die ene zondag in de maand elkaar te treffen. En dat is natuurlijk heel leuk: dat je zowel veel animo krijgt voor de programmering van je museum en dat je voor mensen het verschil kan maken.”

Hoe schatten jullie je kansen in voor de Gouden Gelderse Roos?
“Dat is een lastige vraag; daar doe ik geen uitspraken over. Ik denk wel dat we een bijzonder project is. Er is veel animo en anders zouden we ook niet een vierde seizoen kunnen doen. In die zin vind ik dat we een mooi project hebben aangemeld, maar ik weet niet hoe het zich verhoudt tot andere projecten.”

Wat heeft de deelname in 2017 jullie opgeleverd?
“Ik vond het heel leuk dat we in 2017 de publieksprijs hebben gewonnen. Dat is waardering voor wat je doet. Het is supermooi als je een vakjuryprijs wint, maar het publiek is voor ons ook heel belangrijk. De Gouden Gelderse Roos heeft voor ons bevestigd dat we goed bezig zijn. Het is altijd mooi om een prijs te winnen voor een project.”

Dit jaar reikt Erfgoed Gelderland weer de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs uit. Er is een juryprijs en een publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit €1.000,- en een tastbare Gelderse Roos. Iedereen kan projecten aanmelden om kans te maken op deze twee prijzen. Meer informatie over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs vindt u op onze website. Hier kunt u via het formulier ook eenvoudig projecten aanmelden. Dit kan nog tot en met 23 augustus!

Bekijk hier al het nieuws over de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs.