3D-expositie: De portretten van het Elisabeth Weeshuis Museum

De afgelopen weken hebben medewerkers van Erfgoed Gelderland samen met het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg gezocht naar een manier om hun collectie in een digitale vorm aan het publiek te tonen. De beperkte openstelling van het museum tijdens de coronacrisis gaf ons een extra reden om hiermee aan de slag te gaan.

Kunstmatrix
We kwamen uit bij kunstmatrix.com waar kunstwerken in een 3D-omgeving getoond kunnen worden. Het mooie is dat de werken op die manier in samenhang getoond worden, zoals bij een tentoonstelling in de fysieke ruimte.

“Ik heb met het maken van deze digitale tentoonstelling geleerd dat dit voor ons ook een mooie tool is voor de ontwikkeling van tentoonstellingen; welke volgorde in de kunstwerken houd ik aan? En welke kleuren kies ik? Daar kun je met Kunstmatrix mee experimenteren”, vertelt Jesse Krol van het Elisabeth Weeshuis Museum.

Portrettengalerij
Het onderwerp van de expositie is de portrettengalerij van het museum die onlangs grondig is onderzocht. Deze werken bevinden zich auteursrechtelijk in het publieke domein en zijn ook op CollectieGelderland te vinden. Onderzoekster Margot Leerink stelde de tentoonstelling samen met de bijzondere herkomstgeschiedenis van de portretten als leidraad.

Bekijk de 3D-expositie hieronder of op Kunstmatrix.com.