
Nieuw deel collectie Museum Nijkerk ontsloten via CollectieGelderland
Opnieuw is een deel van de collectie van Museum Nijkerk digitaal ontsloten via CollectieGelderland. Zo zijn allerlei collectiestukken in het depot bereikbaar voor een groot publiek.
Grasduinen door collectiestukken
Museum Nijkerk voegt stap voor stap delen van haar collectie toe aan CollectieGelderland, een online database waarin Gelderse musea en andere erfgoedinstellingen hun collectie toegankelijk maken voor een groot publiek. Op collectiegelderland.nl zijn meer dan 500.000 voorwerpen te vinden. Niet alleen de topstukken, maar ook voorwerpen die niet permanent tentoongesteld kunnen worden. Dit overzicht biedt veel mogelijkheden voor onderzoekers, maar ook cultuurliefhebbers kunnen nu grasduinen in het rijke culturele erfgoed van Gelderland of ideeën opdoen voor museumbezoek.
Callenbachcollectie
Eind 2015 is een deel van de schilderijencollectie van Museum Nijkerk toegevoegd, met onder andere werken van Frans Kragt Hzn. en Andries Verleur. Nu staat ook een deel van de Callenbachcollectie online: de vanaf 1885 jaarlijks uitgegeven catalogi, met daarin een overzicht van de verkrijgbare kerstgeschenken, zondagsschoolboekjes en kinderboeken, waar de Nijkerkse uitgeverij zo beroemd om zou worden. De sterauteur van de uitgeverij was W.G. van de Hulst.
Afbeelding
Bij elk voorwerp op CollectieGelderland staat naast een beschrijving een in te zoomen afbeelding van het voorwerp. Bij de catalogi van Uitgeverij G.F. Callenbach is dit een afbeelding van de voorpagina. Daarnaast zijn bij de catalogi uit 1885 en 1886 ook afbeeldingen van de overige pagina’s toegevoegd, zodat ze online door te bladeren zijn.
Andere deelcollecties
De komende tijd worden ook andere deelcollecties toegevoegd en komen mogelijk meer catalogi integraal online te staan, dus houd collectiegelderland.nl in de gaten. Het werk aan de digitale ontsluiting van de collectie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.
Afbeelding: catalogus najaar 1908 van uitgeverij Callenbach, collectie Museum Nijkerk