Junior onderzoeker kunstgeschiedenis van Gelderland

Erfgoed Gelderland is een coöperatie waarin ruim 200 erfgoedorganisaties samenwerken, kennis delen en het erfgoed presenteren. We ondersteunen organisaties om vanuit hun eigen kracht collecties te beheren en aan een breed publiek te presenteren. Dit doen we door middel van scholing, advisering en procesbegeleiding. Onze kracht is dat wij de passie van de erfgoedbeheerders herkennen en gebruiken om ondernemerschap en zelfredzaamheid te stimuleren.

Voor de provincie Gelderland voert Erfgoed Gelderland een project uit met de titel Een Gelderse school, sleutelwerken van de Gelderse kunstgeschiedenis. Dit project bestaat uit een inventarisatie van 600 jaar kunstproductie in Gelderland, vanaf de middeleeuwen tot nu. Uit de inventarisatie zullen 50 sleutelwerken worden geselecteerd en beschreven die van bijzondere kwaliteit zijn en een zekere mate van Gelderse zeggingskracht bezitten. Deze zullen in een digitale omgeving aan het publiek worden gepresenteerd. Wij zoeken voor de inventarisatie, selectie en beschrijving een:

Junior onderzoeker kunstgeschiedenis van Gelderland
32 uur per week, aanstelling voor 6 maanden

Wij zoeken
Iemand die een kunsthistorische inventarisatie van Gelderland verricht en de resultaten daarvan in de beschrijving van 50 werken weet samen te vatten.

Je verzamelt hiervoor informatie uit diverse bronnen: websites, collectieoverzichten, catalogi en publicaties. Hierna analyseer je het verzamelde materiaal vanuit een (inter-)nationaal perspectief. Je brengt over dit onderzoek verslag uit in de vorm van een longlist van 100 werken en de publicatie van 50 lemma’s voor een online expositie.

Een begeleidingscommissie stelt selectiecriteria voor de inventarisatie op en maakt de uiteindelijke keuze voor de 50 sleutelwerken. Deze 50 kunstwerken en hun gezamenlijke verhaal krijgen een plek op de website CollectieGelderland.nl. Zowel het verhaal als de (3D) afbeeldingen van de objecten zijn belangrijk voor de presentatie op we website.
De gekozen vorm vormt een kunsthistorische pendant van de presentatie van historische objecten in het kader van het project Schatkamers – één van de door Erfgoed Gelderland uitgevoerde, ondersteunende projecten in het kader van Het Verhaal van Gelderland. Op deze manier wordt het project Een Gelderse school, sleutelwerken van de Gelderse kunstgeschiedenis ingebed en draagt het bij aan de grotere doelstelling om de Gelderse geschiedenis en kunst op een nieuwe manier voor een breed publiek toegankelijk te maken.

De werkzaamheden worden uitgevoerd onder begeleiding van drs. Dirk Janse, verantwoordelijke voor Collectie Gelderland bij Erfgoed Gelderland. Erfgoed Gelderland wil met deze functie jonge mensen een kans geven om werkervaring binnen het vakgebied op te doen. Om die reden worden met name pas afgestudeerde kunsthistorici opgeroepen om op deze vacature te solliciteren.

Wij vragen
– Een afgeronde universitaire opleiding Kunstgeschiedenis;
– Vertaler van wetenschappelijke inzichten naar publieksteksten;
– Vaardigheid in het doen van beeldresearch;
– Een heldere en toegankelijke schrijfstijl;
– Ervaring met archiefonderzoek;
– Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift;
– Goede communicatieve en contactuele eigenschappen;
– Het vermogen om zelfstandig te kunnen werken.

Arbeidsvoorwaarden
De medewerker komt voor 6 maanden in dienst bij Stichting Erfgoed Gelderland in Arnhem. De daadwerkelijke locatie van waaruit de werkzaamheden worden uitgevoerd, zal in onderling overleg worden vastgesteld. Erfgoed Gelderland volgt de Museum cao. De functie is gewaardeerd op maximaal €2.530 bruto per maand bij een voltijds aanstelling.

Informatie
Uw sollicitatiebrief en cv stuurt u uiterlijk 23 augustus 2020 a.s. digitaal naar sollicitaties@erfgoedgelderland.nl.  De gesprekken zullen plaatsvinden op  27 of 28 augustus 2020.

Voor meer informatie over de vacature kunt u contact opnemen met Dirk Janse, 06-19685975 d.janse@erfgoedgelderland.nl of Marc Wingens, 06-55155412 m.wingens@erfgoedgelderland.nl