Verdiepingspagina Huisstijl en vormgeven

Elke vereniging of organisatie heeft een huisstijl nodig. Een krachtige huisstijl geeft vorm aan de (gewenste) identiteit en uitstraling van een vereniging of organisatie. Deze huisstijl communiceert en visualiseert de missie en kernwaarden van de organisatie en zorgt voor een herkenbare vormgeving. Als u de huisstijl in al uw communicatie terug laat komen, straalt dit professionaliteit uit én gaan mensen u gemakkelijk herkennen en onthouden.

Vormgeven

Vormgeefwebsites: Wilt u een huisstijl of poster maken zonder een professional in te schakelen of zonder gebruik te maken van ingewikkelde vormgeefprogramma’s? Er zijn heel veel websites waar u gratis en gemakkelijk zelf een logo, poster, flyer en dergelijke kunt vormgeven.

Neem eens een kijkje op een van de volgende websites: www.canva.com, www.crello.com, www.easil.com.

Vormgeefprogramma’s: Wilt u zelf aan de slag met vormgeven in een computerprogramma? Dan kunt u kiezen voor betaalde abonnementen zoals Adobe Photoshop of u betaalt eenmalig voor Jasc Paint Shop Pro of Affinity Designer.  Er zijn echter ook gratis programma’s zoals GIMP.

Lettertypes

Als u aan de slag gaat met een vormgeefprogramma kunt u gebruik maken van andere fonts dan de lettertypes die standaard op uw computer staan. Om een lettertype te mogen gebruiken, moeten ze een open licentie (rechtenvrij) hebben. Er zijn genoeg web sites waar je gratis lettertypes kan downloaden, maar let erop wat er bij staat. Zorg ervoor dat het ‘publiek domein’ is en niet alleen voor persoonlijk gebruik.

Een lettertype is meestal een ‘OTF’ of ‘TTF’ bestand. Downloadbare lettertypes worden vaak aangeboden als een gecomprimeerd (ZIP/RAR) bestand. Ga naar de map waar u het bestand heeft opgeslagen en pak het uit. U kopieert alleen het lettertypebestand. Vervolgens gaat u naar ‘Mijn computer’, ‘Windows’ en dan ‘Fonts’. Hier plakt u het lettertypebestand en uw lettertype is hiermee geïnstalleerd op uw computer.

Neem eens een kijkje op een van de volgende websites: Google FontsDaFont, 1001FreeFonts.

Logo's

Het logo bestaat uit de naam van de vereniging/organisatie en eventueel een symbool. Zorg voor een mooi lettertype en eventueel een toepasselijk symbool. Wat is kenmerkend voor uw woonplaats? Verwerk bijvoorbeeld een stadswapen of een kenmerkend gebouw in uw logo. Zorg ervoor dat u uw logo op eenvoudige wijze kunt uitleggen, dan zit u altijd goed!

U kunt uw logo maken op een van de eerder genoemde vormgeefwebsites of op websites zoals Logo Designer.

Voorbeeld: Het logo van Erfgoed Gelderland gebruikt de Gelderse Roos als symbool voor het Gelderse erfgoed. Erfgoed Gelderland wil bijdragen aan de zichtbaarheid van het erfgoed en de kwaliteit ervan. De blauwe kleur verwijst naar de kleuren van Provincie Gelderland.

Het logo van de Brabantse ‘Heemkundekring H.N. Ouwerling’ toont kenmerkende aspecten van het Peelgebied. In het midden staat de peelhelm, de belangrijkste archeologische vondst uit de gemeente Deurne. Links daarvan staan een stikker, oplegger en een stuik turven afgebeeld die het turfsteken symboliseren. Turfsteken was vroeger belangrijk voor werkgelegenheid en energievoorziening in het Peelgebied.

De Limburgse ‘Stichting Erfgoed Stein’ heeft het oudste wapenschild uit de gemeente verwerkt in hun logo.