Gouden Gelderse Roos 2019

Tweejaarlijkse erfgoedprijs

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs uit: de Gouden Gelderse Roos. De Gouden Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact!

Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerking en creativiteit stimuleren. De Gouden Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje.

Er worden twee Gouden Gelderse Rozen uitgereikt: de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs en de Gouden Gelderse Roos Juryprijs. Openingsdatum voor het nomineren van projecten voor beide prijzen is zaterdag 1 juni 2019.

De Gouden Gelderse Roos Publieksprijs

Iedereen mag projecten en activiteiten indienen. Het publiek bepaalt met stemmen de winnaar. De Gouden Gelderse Roos Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen. Erfgoed Gelderland biedt de winnaar verbinding met het netwerk en advies aan.

De Gouden Gelderse Roos Juryprijs

Voor de Gouden Gelderse Roos Juryprijs worden leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland genomineerd, door henzelf, door het publiek of door andere leden. De genomineerden worden geselecteerd en beoordeeld door een vakjury. Alle genomineerden dingen tevens mee naar de publieksprijs. De Gouden Gelderse Roos Juryprijs bestaat uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Nomineren

Openingsdatum voor het nomineren van projecten voor beide prijzen is zaterdag 1 juni 2019. De sluitingsdatum voor het nomineren van projecten is vrijdag 23 augustus 2019. Eind augustus stelt Erfgoed Gelderland de longlist samen. Wilt u een project of activiteit nomineren voor de juryprijs of de publieksprijs? Vanaf 1 juni 2019 zal hier het nominatieformulier beschikbaar zijn. Neem  eerst de criteria en de protocollen door.

Criteria

Projecten dienen aan verschillende criteria te voldoen om genomineerd te worden voor de Gouden Gelderse Roos. Het belangrijkst is dat het om een samenwerkingsverband gaat tussen verschillende instellingen waarbij vrijwilligers ingezet worden. Het project hoort toegankelijk te zijn voor een breed publiek en innovatief te zijn of een voorbeeldfunctie te hebben.

Protocollen

Lees de protocollen goed door als u mee wilt doen. Ze geven meer informatie over:

  • Nomineren
  • Stemmen
  • Jury
  • Communicatie
  • Verwachtingen over de jury en de winnaars

Juryleden

De jury bestaat uit kenners van het Gelderse Erfgoedveld. De samenstelling van de jury wisselt tweejaarlijks. De winnaar van de voorgaande editie neemt plaats in de jury. De jury selecteert het project dat de Gouden Gelderse Roos Juryprijs verdient. Binnenkort worden de juryleden bekend gemaakt.

Winnaars 2017

In 2017 won het Regionaal Archief Rivierenland met de Interactieve Studiezaalwand de Juryprijs. “Met de wand kun je op laagdrempelige wijze ingewikkelde geschiedenis duiden, het archief laten zien en bovendien beleven. Zeer voorbeeld stellend,” aldus de jury. Het Airborne Museum nam met Restauratie Villa Hartenstein de Publieksprijs in ontvangst. Zij ontvingen 885 stemmen van de 4256 uitgebrachte stemmen.

Nieuws over de Gelderse Roos

Gouden Gelderse Roos: nomineren gaat bijna van start!

De Gouden Gelderse Roos is een tweejaarlijkse erfgoedprijs van Erfgoed Gelderland. Met de prijs biedt Erfgoed Gelderland een podium  voor inspirerende erfgoedprojecten over [...]

Gouden Gelderse Roos 2019

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs uit: de [...]

Winnaars Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2017

Juryprijs voor Interactieve Studiezaalwand, Publieksprijs gaat naar Restauratie Villa Hartenstein Na een spannende periode van nomineren en stemmen vond op zaterdag 9 december [...]