Gouden Gelderse Roos 2019

Tweejaarlijkse erfgoedprijs

Geef uw favoriete erfgoedproject kans op €1000 met de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs uit: de Gouden Gelderse Roos. De Gouden Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact!

Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerking en creativiteit stimuleren. De Gouden Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje.

Er worden twee Gouden Gelderse Rozen uitgereikt: de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs en de Gouden Gelderse Roos Juryprijs. Openingsdatum voor het nomineren van projecten voor beide prijzen is zaterdag 1 juni 2019.

De Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs bestaat uit een geldbedrag van €1000,- en een tastbare Gelderse roos. Iedereen kan projecten en activiteiten indienen via het formulier op onze website.

De Gouden Gelderse Roos Publieksprijs

Iedereen mag projecten en activiteiten indienen. Het publiek bepaalt met stemmen de winnaar. De Gouden Gelderse Roos Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen. Erfgoed Gelderland biedt de winnaar verbinding met het netwerk en advies aan.

De Gouden Gelderse Roos Juryprijs

Voor de Gouden Gelderse Roos Juryprijs worden leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland genomineerd, door henzelf, door het publiek of door andere leden. De genomineerden worden geselecteerd en beoordeeld door een vakjury. Alle genomineerden dingen tevens mee naar de publieksprijs. De Gouden Gelderse Roos Juryprijs bestaat uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Nomineren

Openingsdatum voor het nomineren van projecten voor beide prijzen is zaterdag 1 juni 2019. De sluitingsdatum voor het nomineren van projecten is vrijdag 23 augustus 2019. Eind augustus stelt Erfgoed Gelderland de longlist samen. Wilt u een project of activiteit nomineren voor de juryprijs of de publieksprijs?  Neem  eerst de criteria en de protocollen door.

Criteria

Projecten dienen aan verschillende criteria te voldoen om genomineerd te worden voor de Gouden Gelderse Roos. Het belangrijkst is dat het om een samenwerkingsverband gaat tussen verschillende instellingen waarbij vrijwilligers ingezet worden. Het project hoort toegankelijk te zijn voor een breed publiek en innovatief te zijn of een voorbeeldfunctie te hebben.

Protocollen

Lees de protocollen goed door als u mee wilt doen. Ze geven meer informatie over:

  • Nomineren
  • Stemmen
  • Jury
  • Communicatie
  • Verwachtingen over de jury en de winnaars

Juryleden

De jury bestaat uit kenners van het Gelderse Erfgoedveld. De samenstelling van de jury wisselt tweejaarlijks. De winnaar van de voorgaande editie neemt plaats in de jury. De jury selecteert het project dat de Gouden Gelderse Roos Juryprijs verdient.

Winnaars 2017

In 2017 won het Regionaal Archief Rivierenland met de Interactieve Studiezaalwand de Juryprijs. “Met de wand kun je op laagdrempelige wijze ingewikkelde geschiedenis duiden, het archief laten zien en bovendien beleven. Zeer voorbeeld stellend,” aldus de jury. Het Airborne Museum nam met Restauratie Villa Hartenstein de Publieksprijs in ontvangst. Zij ontvingen 885 stemmen van de 4256 uitgebrachte stemmen.

Nieuws over de Gelderse Roos

Directeur Bastei blikt terug op de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs 2017

De Bastei in Nijmegen was in 2017 genomineerd voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs met het project Verbeelding van de Waal. Verbeelding van de Waal brengt met thematische historische beschouwingen het [...]

Juryleden voor de Gouden Gelderse Roos Juryprijs zijn bekend!

De juryleden voor de Gouden Gelderse Roos Juryprijs zijn bekend. Gedupteerde van de Provincie Gelderland, Peter Drenth, is voorzitter van de jury. De [...]

Eerste inzendingen Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs

De eerste aanmeldingen voor de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs zijn binnen. Erfgoed Gelderland zoekt nog meer Gelderse erfgoedprojecten om mee te dingen naar [...]