Gouden Gelderse Roos 2019

Tweejaarlijkse erfgoedprijs

Geef uw favoriete erfgoedproject op om kans te maken op de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs van €1000!

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs uit: de Gouden Gelderse Roos. De Gouden Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact.

Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerking en creativiteit stimuleren. De Gouden Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje. Er worden twee Gouden Gelderse Rozen uitgereikt: de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs en de Gouden Gelderse Roos Juryprijs. De Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs bestaat uit een geldbedrag van €1000,- en een tastbare Gelderse roos.

Stem hier op uw favoriete erfgoedproject! U kunt op meerdere projecten een stem uitbrengen. Per e-mailadres is één stem per project toegestaan. Uitgebrachte stemmen zijn niet direct zichtbaar op de website. Pas na controle op geldigheid worden de aantallen aangepast.

Tijdlijn Gouden Gelderse Roos 2019

Openingsdatum voor het inzenden van projecten voor beide prijzen is zaterdag 1 juni 2019. De sluitingsdatum voor het inzenden van projecten is vrijdag 23 augustus 2019. Begin september stelt Erfgoed Gelderland de shortlist – top 10 samen. Voor de jury worden jurydossiers van de projecten samengesteld. Begin oktober vindt het juryberaad plaats waarin de jury de tweede shortlist – top 3 maakt voor de Gouden Gelderse Roos Juryprijs. Alle genomineerden gaan door voor de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs. Vanaf eind augustus tot en met vrijdag 4 oktober 2019 wordt het publiek opgeroepen te stemmen voor de Publieksprijs. Tot maandag 23 september 2019 worden de scores gepubliceerd op onze website. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

Uitreiking van beide prijzen is op vrijdag 15 november 2019 tijdens de Gelderse Landdag in Theater De Lindenberg in Nijmegen.

De Gouden Gelderse Roos Publieksprijs

Iedereen mag projecten en activiteiten indienen. Het publiek bepaalt met stemmen de winnaar. De Gouden Gelderse Roos Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen. Erfgoed Gelderland biedt de winnaar verbinding met het netwerk en advies aan.

De Gouden Gelderse Roos Juryprijs

Voor de Gouden Gelderse Roos Juryprijs worden leden van de coöperatie Erfgoed Gelderland genomineerd, door henzelf, door het publiek of door andere leden. De genomineerden worden geselecteerd en beoordeeld door een vakjury. Alle genomineerden dingen tevens mee naar de publieksprijs. De Gouden Gelderse Roos Juryprijs bestaat uit een geldbedrag van € 1000,- en een fysieke prijs, die de winnaar mag behouden en uitdragen.

Stemmen

Alle genomineerden dingen mee naar de publieksprijs. U kunt t/m 4 oktober stemmen op de inzending van uw keuze. Uw stem bepaalt mede wie de publieksprijs wint! Bekijk alle inzendingen en stem op uw favoriete erfgoedproject. U kunt op meerdere projecten een stem uitbrengen. Per e-mailadres is één stem per project mogelijk.

Criteria

Projecten dienen aan verschillende criteria te voldoen om genomineerd te worden voor de Gouden Gelderse Roos. Het belangrijkst is dat het om een samenwerkingsverband gaat tussen verschillende instellingen waarbij vrijwilligers ingezet worden. Het project hoort toegankelijk te zijn voor een breed publiek en innovatief te zijn of een voorbeeldfunctie te hebben.

Protocollen

Lees de protocollen goed door als u mee wilt doen. Ze geven meer informatie over:

  • Nomineren
  • Stemmen
  • Jury
  • Communicatie
  • Verwachtingen over de jury en de winnaars

Juryleden

De jury bestaat uit kenners van het Gelderse Erfgoedveld. De samenstelling van de jury wisselt tweejaarlijks. De winnaar van de voorgaande editie neemt plaats in de jury. De jury selecteert het project dat de Gouden Gelderse Roos Juryprijs verdient.

Winnaars 2017

In 2017 won het Regionaal Archief Rivierenland met de Interactieve Studiezaalwand de Juryprijs. “Met de wand kun je op laagdrempelige wijze ingewikkelde geschiedenis duiden, het archief laten zien en bovendien beleven. Zeer voorbeeld stellend,” aldus de jury. Het Airborne Museum nam met Restauratie Villa Hartenstein de Publieksprijs in ontvangst. Zij ontvingen 885 stemmen van de 4256 uitgebrachte stemmen.

Nieuws over de Gelderse Roos

Top tien Gouden Gelderse Roos Publieksprijs

Tijdens de Gelderse Landdag in de Lindenberg Nijmegen is de Gouden Gelderse Roos uitgereikt.  Voor de Publieksprijs zijn totaal 5156 stemmen uitgebracht. Maar liefst [...]

Gouden Gelderse Roos: Sky of Hope wint juryprijs, Vischafslag Harderwijk de publieksprijs

Op 15 november vond tijdens de Gelderse Landdag in Theater De Lindenberg in Nijmegen de prijsuitreiking plaats van de Gouden Gelderse Roos Erfgoedprijs. [...]

Top drie voor Gouden Gelderse Roos 2019 publieks- en juryprijs bekend!

Op 2 oktober presenteerden tien genomineerden voor de Gouden Gelderse Roos juryprijs hun projecten in een korte pitch aan de jury. Na deze [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: