Elke twee jaar reikt Erfgoed Gelderland de Gelderse Roos Prijs uit.

Geef uw favoriete erfgoedproject op om kans te maken op deze prijs van €1000!

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland sinds 2017 elke twee jaar een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact.

Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerking en creativiteit stimuleren. De Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje. Er worden twee Gelderse Rozen uitgereikt: de Gelderse Roos Publieksprijs en de Gelderse Roos Juryprijs.

Gezien de bijzondere omstandigheden in verband met de coronacrisis staat in deze editie de vraag centraal: Wat heeft u het afgelopen jaar gedaan om in contact te blijven met uw vrijwilligers en uw publiek? 

We roepen u dus op projecten in te dienen die hieraan bijgedragen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online activiteiten of bijzondere wervingsacties tijdens of ter voorbereiding van de zomerse openstelling van 2020, of ter voorbereidingen van de openstelling 2021. Hieronder vallen onder meer projecten voor het blijven betrekken en werven van vrijwilligers. Een vernieuwend en inspirerend erfgoedproject dat in deze lastige tijden is gerealiseerd of nog gerealiseerd gaat worden kan ook aangemeld worden!

Heeft uw organisatie iets bijzonders ondernomen of bent u daar nog mee bezig of kent u zo’n project, laat deze dan meedingen naar de Gelderse Roos Prijs. De basiscriteria voor de prijs kunt u als richtinggevend beschouwen.

Publieks- en juryprijs
Iedereen mag projecten inzenden. Alle inzendingen dingen mee naar de publieksprijs. De ingezonden projecten van de leden van de coöperatie dingen daarnaast ook mee naar de juryprijs. In september kan het publiek zijn stem uitbrengen en in oktober worden de top drie voor zowel de publieks- als de juryprijs bekend gemaakt.

Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van €1000,- en een tastbare Gelderse roos.

Lees hier de basiscriteria voor de Gelderse Roos Prijs

De Jury

De jury bestaat uit kenners van het Gelderse Erfgoedveld. De samenstelling van de jury wisselt tweejaarlijks. De winnaar van de voorgaande editie neemt plaats in de jury. De jury selecteert het project dat de Gelderse Roos Juryprijs verdient.

Winnaars Gelderse Roos Juryprijs 2019

In 2019 won het Sky of Hope / WO2 & Vliegeniersmuseum van Stichting EGVL Vuren de Juryprijs. “Bijzonder en ontroerend project, vooral door het betrekken van de nog levenden en nabestaanden uit diverse landen. De luchtoorlog is nog niet eerder op deze wijze in kaart gebracht. Door de orale geschiedenis toe te voegen aan de materiële resten, wordt een breed verhaal toegankelijk gemaakt voor internationaal publiek. Goede samenwerkingspartners uit diverse hoeken. Sky of hope heeft in  korte tijd erg veel voor elkaar gekregen en er zijn nog genoeg uitbreidingsmogelijkheden”, aldus de jury

Winnaars Gelderse Roos Publieksprijs 2019

Vischafslag Harderwijk nam de publieksprijs in ontvangst. Zij ontvingen 789  stemmen van de 5156 uitgebrachte stemmen.

 

Lees de nieuwsberichten over de Gelderse Roos

Inzendingen Gelderse Roos Prijs 2021 van start

Vanaf donderdag 1 juli kan iedereen bijzondere erfgoedprojecten inzenden om kans te maken op de Gelderse Roos Prijs 2021. De Gelderse Roos Prijs, [...]

Gelderse Roos Prijs 2021: een bijzondere editie

Geef uw favoriete erfgoedproject op om kans te maken op de Gelderse Roos Prijs van €1000! Sinds 2017 reikt Erfgoed Gelderland elke twee [...]

Top tien Gouden Gelderse Roos Publieksprijs

Tijdens de Gelderse Landdag in de Lindenberg Nijmegen is de Gouden Gelderse Roos uitgereikt.  Voor de Publieksprijs zijn totaal 5156 stemmen uitgebracht. Maar liefst [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: