Gelderse Landdag

Ochtendprogramma, 11.00 - 12.40 uur

Het ochtendprogramma is gevuld met interessante lezingen en sprankelende performances. Verhalenverteller Onias Landveld brengt het thema Oost/West tot leven. Hoogleraar Johan Oosterman geeft een wervelend college over middeleeuws Gelre en hoogleraar Dolly Verhoeven geeft een uniek kijkje achter de schermen van het boekproject Verhaal van Gelderland. Tussen de lezingen door geven verschillende kunstenaars een mini-performance waarin zij geschiedenisscripties vertalen naar muziek, dans of poëzie. Ontdek hier meer over het ochtendprogramma.

Mijke Pol

Introductie

Mijke Pol organiseert de Gelderse Landdag en het erfgoedfestival van 2020. Ze is historicus, schrijver en journalist en gespecialiseerd in het herbestemmen van erfgoed. In de afgelopen jaren werkte ze voor de NOS, Andere Tijden, De Grote Geschiedenis Quiz (NTR/VPRO) en Erfgoed Brabant. Voor de literaire organisatie Tilt werkte ze als programmamaker en was ze de hoofdprogrammeur van het grote Tilt Festival.

Fotograaf: Karin Jonkers

Onias Landveld

Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller. Hij schrijft, spreekt, dicht en inspireert. In 1989 ontvluchtte hij samen met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na 3 jaar te hebben gewoond in Utrecht, vertrok het gezin weer naar zijn geboorteland. Sinds 1998 woont hij in Tilburg. Vanaf augustus 2017 was hij voor twee jaar de stadsdichter van Tilburg.

Na jaren te hebben rondgedwaald, ontdekte hij zijn liefde voor het gesproken woord. In 2015 mocht hij daarvoor de Van Dale Spoken Award voor storytelling ontvangen. Het heeft hem nog meer gemotiveerd om naar mensen uit te reiken. Onias tourt op dit moment met zijn voorstelling Wortels en Cassave langs de Nederlandse en internationale podia. Op de Gelderse Landdag speelt hij een deel van deze voorstelling.

Johan Oosterman

Key-note spreker

Een van de keynotesprekers is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde Johan Oosterman.  Hij was gast-conservator van de tentoonstelling over Maria van Gelre en haar gebedenboek in Museum Het Valkhof. Johan Oosterman is onder andere gespecialiseerd in zestiende eeuwse literatuur uit het Nederlands-Duitse grensgebied (Gelderland en het Rijnland). Hij werkt als redacteur mee aan het boek Verhaal van Gelderland. Hij zal een wervelend college verzorgen over Gelre, zoals onze provincie tijdens de Middeleeuwen heette.  

Dolly Verhoeven

Verhaal van Gelderland

Sinds 2008 is Dolly Verhoeven voor één dag per week verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Nijmegen, in het bijzonder de publieksgerichte aspecten. Eind 2014 werd zij daarnaast voor één dag per week benoemd tot hoogleraar Gelderse Geschiedenis, eveneens aan de Radboud Universiteit. 

Momenteel geeft ze leiding aan een omvangrijk project: het maken van een nieuw naslagwerk over de geschiedenis van Gelderland. Tijdens de Landdag geeft ze een unieke kijk achter de schermen. Ze vertelt ons hoe het project vordert en blikt vooruit op het middagprogramma. Wat valt er allemaal voor moois te kiezen? 

Fotograaf: Bert Beelen