Gelderse Landdag

Keuzeprogramma 13.30 - 15.15 uur

In de middag kunt u zelf een keuze maken uit tal van leuke activiteiten. Lees mensen in plaats van boeken bij de Human Library of bezoek de mini-colleges. Wie liever de omgeving verkent, kan zich door een gids laten rondleiden in de Valkhofbunker of de kapel in het Valkhofpark. U kunt er ook voor kiezen om mee te discussiëren over samenwerken in het gesprek over het Valkhofkwartier.

Bekijk hier het aanbod en maak alvast uw keuze uit de intrigerende activiteiten.

Human Library

13.30 - 14.15 en 14.30 - 15.15 uur, Valkhofzaal

Erfgoed leeft. Dat laat de Human Library zien. Bij deze bibliotheek leen je levende boeken. Alle boeken gaat over het thema Oost/West. Zo kun je in gesprek gaan met een zwarte pietenactivist en een kind van een NSB’er. Enkele ‘boeken’ stellen zich alvast aan u voor.

Mini-colleges

13.30 - 15.15 uur, Karolingenzaal

Doorlopend vinden er in de Karolingenzaal mini-colleges plaats. Deze colleges duren steeds een half uur. Luister, maak aantekeningen en stel vragen aan onze gepassioneerde sprekers.

Scriptiepresentaties

13.30 - 14.15 uur, Lindenbergzaal

Tijdens de Gelderse Landdag vertalen jonge kunstenaars geschiedenisscripties naar podiumkunsten zoals dans of muziek. Deze mini-performances zullen tijdens de plenaire momenten van de Landdag plaatsvinden, zowel in de ochtend als tijdens de afsluiting. In de middag is er de gelegenheid om naar de studenten zelf te luisteren. Zij presenteren hun scriptie-onderzoek. Het publiek krijgt ook de gelegenheid om vragen te stellen. 

Foto: Paul Breuker

Bezoek het Valkhofpark: de kapel

13.30 - 14.15 en 14.30 tot 15.15 uur, verzamelen in de Foyer

Het Valkhofpark is een van de oudste landschapsparken van Nederland. Met een hoop zichtbare historie, maar nog meer is onzichtbaar. Voor archeologen is het een walhalla, maar ook voor bezoekers is er bovengronds een hoop moois te zien. Tijdens een geleide wandeling wordt het verhaal van het park verteld. We starten bij de Sint-Nicolaaskapel, een restant van de oude burcht die tot 1797 in het park stond.

Bezoek de Valkhofbunker

14.30 - 15.15 uur, verzamelen in Foyer

In de middag is er de gelegenheid om onder begeleiding van een gids de Valkhofbunker te bezoeken. De bunker speelde een belangrijke rol bij operatie Market Garden. Hij bevindt zich onder het hoogste uitkijkpunt van het Valkhofpark, met uitzicht op de Waalbrug en de Ooijpolder. Lang was de bunker niet te bezoeken voor publiek.

Alvast meer lezen over de bunker? Dat kan op de website van Stichting Valkhofbunker.

Samenwerken = (on)mogelijk

14.30 - 15.15 uur, Lindenbergzaal

Ach ja, kent u de beleidsplannen en voorwaarden van subsidiefondsen? Samenwerken, samenwerken en samenwerken. Dat is wat ons te doen staat. Verbinden is het nieuwe verheffen. Maar écht goed samenwerken is nog behoorlijk moeilijk. Sterker nog: zijn de ambities niet een beetje te groot? Moeten we misschien vaststellen dat samenwerken een hopeloze exercitie is? Iets dat behoorlijk veel tijd én geld kost?

We gaan het onderzoeken in een gesprek over het Valkhofkwartier. Daar proberen gemeente, culturele instellingen, horeca en festivals al enkele jaren samen te werken. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Wat gaat er goed? En wat kan er nog veel beter? De zaal wordt uitgenodigd mee te praten. Aan tafel zitten onder andere wethouder Cultuur Noël Vergunst , hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven, Hedwig Saam, directeur van Museum het Valkhof en Leo Weterings, directeur van de Vierdaagsefeesten.