Gelderse Landdag

Keuzeprogramma 13.30 - 15.30 uur

In de middag kunt u zelf een keuze maken uit tal van leuke activiteiten. Lees mensen in plaats van boeken bij de Human Library of bezoek de mini-colleges. Wie liever de omgeving verkend kan zich door een gids laten rondleiden in de Valkhofbunker of de kapel in het Valkhofpark. U kunt er ook voor kiezen om mee te discussiëren over samenwerken in het gesprek over het Valkhofkwartier.

Bekijk hier het aanbod en maak alvast uw keuze uit de intrigerende activiteiten.

Human Library

13.30 - 14.30 en 14.30 - 15.25 uur, Valkhofzaal

Erfgoed leeft. Dat laat de Human Library zien. Bij deze bibliotheek leen je levende boeken. Alle boeken gaat over het thema Oost/West. Zo kun je in gesprek gaan met een zwarte pietenactivist en een kind van een NSB’er. Alle ‘boeken’ zullen zich de komende tijd voorstellen.

Mini-colleges

13.30 - 15.25 uur, Karolingenzaal

Doorlopend vinden er in de Karolingenzaal mini-colleges plaats. Deze colleges duren steeds een half uur.

Hans Krabbendam: Naoorlogse emigratie van oost naar west
Hans Krabbendam is de directeur van het Katholiek Documentatie Centrum aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij geeft een minicollege over de naoorlogse emigratie van oost naar west: over de Gelderlanders die naar Amerika vertrokken.

Bert Koene: Surinaamse plantages in Gelders bezit
Historicus Bert Koene neemt ons mee naar de tijd van de slavernij. Hij geeft een minicolleges over Surinaamse plantages die in Gelders bezit waren. Zo zoomt hij onder andere in op de rijke Arnhemse familie Brantsen, die talloze slaven op hun plantage hadden werken.

Else Gootjes: Slavernij en Gelderland
Hoe vertellen we als erfgoedinstelling een inclusief verhaal? Erfgoed Gelderland is samen met de leden van de coöperatie aan een intensief onderzoek begonnen naar de representatie van slavernij in onze collectie. Wat vertellen we eigenlijk over dat verleden? En hoe laten we dat zien? Else Gootjes vertelt over het onderzoek en het project. Zij laat voorbeelden zien van verborgen slavernijsporen.

Marieke Meijer en Maud Heldens
Groots, actueel, kritisch, trendy, revolutionair, arty, krachtig, inspirerend…. Dat, en nog zoveel meer, is Afrika. Met eeuwenoude koninkrijken, gloednieuwe steden, 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. In de vernieuwde vaste opstelling, die eind november opent, wordt de bezoeker geïnspireerd door het Afrika van het heden, verleden én de toekomst. Tentoonstellingsmaker Marieke en coördinator educatie Maud geven aan de hand van voorbeelden een kijkje in hun dagelijkse praktijk. Welke keuzes maken zij in hun werk en waarom?

Scriptiepresentaties

13.30 - 14.30 uur, Lindenbergzaal

Tijdens de Gelderse Landdag vertalen jonge kunstenaars geschiedenisscripties naar podiumkunsten zoals dans of muziek. Deze mini-performances zullen tijdens de plenaire momenten van de Landdag plaatsvinden, zowel in de ochtend als tijdens de afsluiting. In de middag is er de gelegenheid om naar de studenten zelf te luisteren. Zij presenteren hun scriptie-onderzoek. Het publiek krijgt ook de gelegenheid om vragen te stellen. 

Foto: Paul Breuker

Bezoek het Valkhofpark: de kapel

13.45 - 14.30 en 14.45 tot 15.25 uur, verzamelen in de Foyer

Het Valkhofpark is een van de oudste landschapsparken van Nederland. Met een hoop zichtbare historie, maar nog meer is onzichtbaar. Voor archeologen is het een walhalla, maar ook voor bezoekers is er bovengronds een hoop moois te zien. Tijdens een geleide wandeling wordt het verhaal van het park verteld. We starten bij de Sint-Nicolaaskapel, een restant van de oude burcht die tot 1797 in het park stond.

Bezoek de Valkhofbunker

14.45 - 15.25 uur, verzamelen in Foyer

In de middag is er de gelegenheid om onder begeleiding van een gids de Valkhofbunker te bezoeken. De bunker speelde een belangrijke rol bij operatie Market Garden. Hij bevindt zich onder het hoogste uitkijkpunt van het Valkhofpark, met uitzicht op de Waalbrug en de Ooijpolder. Lang was de bunker niet te bezoeken voor publiek.

Alvast meer lezen over de bunker? Dat kan op de website van Stichting Valkhofbunker.

Samenwerken = (on)mogelijk

14.30 - 15.25 uur, Lindenbergzaal

Ach ja, kent u de beleidsplannen en voorwaarden van subsidiefondsen? Samenwerken, samenwerken en samenwerken. Dat is wat ons te doen staat. Verbinden is het nieuwe verheffen. Maar écht goed samenwerken is nog behoorlijk moeilijk. Sterker nog: zijn de ambities niet een beetje te groot? Moeten we misschien vaststellen dat samenwerken een hopeloze exercitie is? Iets dat behoorlijk veel tijd én geld kost?

We gaan het onderzoeken in een gesprek over het Valkhofkwartier. Daar proberen gemeente, culturele instellingen, horeca en festivals al enkele jaren samen te werken. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Wat gaat er goed? En wat kan er nog veel beter? De zaal wordt uitgenodigd mee te praten. Aan tafel zitten onder andere wethouder Cultuur Noël Vergunst , hoogleraar Gelderse Geschiedenis Dolly Verhoeven, Hedwig Saam, directeur van Museum het Valkhof en nog een vertegenwoordiger van musea en/of festivals.