Erfgoedfestival 2020

Kunst en erfgoed verbonden

Kunstenaars veranderen onze blik. Ze verrassen en laten ons nadenken. Met de zesde editie van het erfgoedfestival slaan we daarom een nieuwe weg in. Tien kunstenaars verblijven tijdens het erfgoedfestival 2020 een week op een bijzondere erfgoedlocatie in Gelderland. Daar laten zij zich inspireren door het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. We volgen de makers in een grote online campagne tijdens hun residentie en maakproces. Op 27 september vormt het erfgoedfestival de aftrap voor de Maand van de Geschiedenis. De kunstenaars presenteren dan het resultaat van hun verblijf. Het erfgoedfestival 2020 slaat daarmee een brug tussen de werelden van kunst en erfgoed.

Op dit moment onderzoeken we hoe we het Erfgoedfestival ‘coronabestendig’ kunnen maken. Houd deze pagina in de gaten voor updates.

Mijke Pol aan het woord

De zesde editie van het erfgoedfestival borduurt voort op de successen van de afgelopen jaren, maar slaat ook een nieuwe weg in. De nieuwe plannen werden gepresenteerd tijdens de Gelderse Landdag in 2019. Festivaldirecteur Mijke Pol licht in een interview haar ideeën en nieuwe insteek toe.

Foto: Festivaldirecteur Mijke Pol – Karin Jonkers 

Locaties

De deelnemende kunstenaars verblijven tijdens het erfgoedfestival een week op tien bijzondere locaties verspreid door Gelderland. Van Slot Loevestein in het Westen tot Stadsmuseum Groenlo in het Oosten. En van het Kröller-Müller Museum midden op de Veluwe tot het Grenslandmuseum Dinxperloo aan de Duitse grens. De andere locaties zijn Museum Bronbeek, het Afrikamuseum, Flipje en Streekmuseum Tiel/Regionaal Archief Rivierenland, Huis Verwolde, Radio Kootwijk en het Katholiek Documentatiecentrum.

Foto: Slot Loevestein, Poederoijen – Davidh820 (CC BY-SA 4.0)

Artiesten

Wat ontstaat er als je Micha Wertheim eropuit stuurt in het Kröller-Müller Museum? Hoe klinkt de muziek van Roosbeef na een verblijf in het Katholiek Documentatiecentrum? Tien kunstenaars gaan op ontdekkingstocht op de tien bijzondere erfgoedlocaties in Gelderland. Een mix van talenten en gevestigde namen laat zich prikkelen door de geschiedenis. En dat allemaal vanuit een andere invalshoek en expertise.

Foto: Josine Langbroek op de Gelderse Landdag – Ed Biesta

Aanhakers

Naast de tien residenties heeft het festival ook aanhakers: leden van Erfgoed Gelderland die zelfstandig tentoonstellingen, symposia, lezingen en voorstellingen organiseren rond het thema Oost/West. Deze activiteiten worden gevat in mooie verhalen en krijgen een prominente plek op de festivalwebsite. Op die manier duikt het erfgoedfestival tijdens de maand oktober op tot in de verre uithoeken van de provincie.

Aanhaken met een programma rondom het thema Oost/West? Stuur dan een mailtje naar info@erfgoedgelderland.nl met de vermelding ‘Aanhaken Erfgoedfestival’. Wij nemen dan contact met u op.

Opening Maand van de Geschiedenis

Op zondag 27 september komt alles samen in het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar worden de resultaten van de residenties getoond. In beeld, maar bovenal op het podium. Tijdens een optreden of in de vorm van een interview. Daarmee opent het erfgoedfestival de Maand van de Geschiedenis. En dat alles compleet in het teken van het overkoepelende thema Oost/West.

Foto: Winkel Zus en Jet, Openluchtmuseum Arnhem – Bayke de Vries (CC BY-SA 4.0)

Nieuws over het erfgoedfestival

Artiesten Erfgoedfestival bekend

Ook voor het Erfgoedfestival 2020 onderzoeken we hoe we het ‘coronabestendig’ kunnen maken. Een groot onderdeel van het festival dit jaar is het [...]

Inspiratiedagen Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis organiseert op 23 maart en op 2 april twee inspiratiedagen voor medewerkers en vrijwilligers uit de erfgoedsector die [...]

Gezocht: creatieve filmteams voor webvideo’s Erfgoedfestival Gelderland

Voor het Erfgoedfestival zoekt Erfgoed Gelderland filmmakers die het leuk vinden om korte webvideo’s te maken. Het zijn makers die zich op de [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: