Erfgoedfestival 2020

27 september t/m 31 oktober - Kunst en erfgoed verbonden

Kunstenaars veranderen onze blik. Ze verrassen en laten ons nadenken. Met de zesde editie van het erfgoedfestival slaan we daarom een nieuwe weg in. Tien kunstenaars verbleven deze zomer een week op een bijzondere erfgoedlocatie in Gelderland. Daar lieten zij zich inspireren door het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. Ook verschillende leden haken op dit thema aan. We volgen de makers in een grote online campagne tijdens hun residentie en maakproces. Het Erfgoedfestival 2020 slaat daarmee een brug tussen de werelden van kunst en erfgoed.

Artiesten

Line-up

Wat ontstaat er als je Micha Wertheim eropuit stuurt in het Kröller-Müller Museum? Hoe klinkt de muziek van Roosbeef na een verblijf in het Katholiek Documentatiecentrum? Tien kunstenaars gaan op ontdekkingstocht op de tien bijzondere erfgoedlocaties in Gelderland. Een mix van talenten en gevestigde namen laat zich prikkelen door de geschiedenis. En dat allemaal vanuit een andere invalshoek en expertise.

Locaties

De deelnemende kunstenaars verblijven tijdens het erfgoedfestival een week op tien bijzondere locaties verspreid door Gelderland. Van Slot Loevestein in het Westen tot Stadsmuseum Groenlo in het Oosten. En van het Kröller-Müller Museum midden op de Veluwe tot het Grenslandmuseum Dinxperlo aan de Duitse grens. De andere locaties zijn Museum Bronbeek, het Afrikamuseum, Flipje en Streekmuseum Tiel/Regionaal Archief Rivierenland, Huis Verwolde, Radio Kootwijk en het Katholiek Documentatiecentrum.

Foto: Slot Loevestein, Poederoijen – Davidh820 (CC BY-SA 4.0)

Aanhakers

Naast de tien residenties heeft het festival ook aanhakers: leden van Erfgoed Gelderland die zelfstandig tentoonstellingen, symposia, lezingen en voorstellingen organiseren rond het thema Oost/West. Deze activiteiten worden gevat in mooie verhalen en krijgen een prominente plek op de festivalwebsite. Op die manier duikt het erfgoedfestival tijdens de maand oktober op tot in de verre uithoeken van de provincie.

Organisatie

Het initiatief voor het festival ligt bij coöperatie Erfgoed Gelderland, een samenwerkingsverband van meer dan 200 erfgoedorganisaties in de provincie. Dit is het zesde festival. De voorgaande edities waren: Gelderland 1900-2000 (2006), Geloven in Gelderland (2008), Gelegerd in Gelderland (2012), Gemaakt in Gelderland (2015) en Over Grenzen van Gelderland (2018).

De uitvoering wordt gecoördineerd door festivaldirecteur Mijke Pol, ondersteund door programmeur én productieleider Marit Veeneman. Het complete festivalteam bestaat uit medewerkers van Erfgoed Gelderland en externe deskundigen. De festivalorganisatie stelt het overkoepelende projectplan op, zoekt partners binnen en buiten de erfgoedsector, zorgt voor een gezamenlijke programmering, regelt de overkoepelende festivalcommunicatie en maakt na afloop een evaluatierapport.

Foto: Festivaldirecteur Mijke Pol – Karin Jonkers 

Mede mogelijk gemaakt door:

Nieuws en blogs over het erfgoedfestival

Blog: Een festival tijdens corona: kan dat wel?

Het went niet. De 1,5 meter niet. De testen niet. De cijfers van besmettingen niet. De onzekerheid niet. Aan het begin van dit [...]

Blog: Blote voeten

Ik zie ze staan. Nog voordat ze mij hebben gezien. Vader, moeder en twee meisjes van een jaar of tien. Eerst is er [...]

Blog: De grens

In Dinxperlo is het gemakkelijk de toeristen te ontdekken. Dagelijks zien de inwoners types die met één been op de stoep en één [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: