Erfgoedfestival 2020

27 september t/m 31 oktober - Kunst en erfgoed verbonden

Kunstenaars veranderen onze blik. Ze verrassen en laten ons nadenken. Met de zesde editie van het erfgoedfestival slaan we daarom een nieuwe weg in. Tien kunstenaars verbleven in de zomer van 2020 een week op een bijzondere erfgoedlocatie in Gelderland. Daar lieten zij zich inspireren door het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. Ook verschillende leden haakten op dit thema aan met een verhaal en eigen Oost/West-activiteit. We volgden de kunstenaars in een grote online campagne tijdens hun residentie en maakproces. Gedurende de Maand van de Geschiedenis (27 sept. – 31 okt.) verschijnen de eindresultaten online op erfgoedfestival.nl. Het Erfgoedfestival 2020 slaat een brug tussen de werelden van kunst en erfgoed.

Artiesten

Line-up

Wat ontstaat er als je Micha Wertheim eropuit stuurt in het Kröller-Müller Museum? Hoe klinkt de muziek van Roos Rebergen (Roosbeef) na een verblijf in het Katholiek Documentatiecentrum? Tien kunstenaars gingen op ontdekkingstocht op de tien bijzondere erfgoedlocaties in Gelderland. Een mix van talenten en gevestigde namen laat zich prikkelen door de geschiedenis. En dat allemaal vanuit een andere invalshoek en expertise.

Locaties

De deelnemende kunstenaars verblijven tijdens het Erfgoedfestival een week op tien bijzondere locaties verspreid door Gelderland. Van Slot Loevestein in het Westen tot Stadsmuseum Groenlo in het Oosten. En van het Kröller-Müller Museum midden op de Veluwe tot het Grenslandmuseum Dinxperlo aan de Duitse grens. De andere locaties zijn Museum Bronbeek, het Afrikamuseum, Flipje en Streekmuseum Tiel/Regionaal Archief Rivierenland, Huis Verwolde, Radio Kootwijk en het Katholiek Documentatiecentrum.

Foto: Slot Loevestein, Poederoijen – Davidh820 (CC BY-SA 4.0)

Aanhakers

Naast de tien residenties heeft het festival ook aanhakers: leden van Erfgoed Gelderland die zelfstandig tentoonstellingen, symposia, lezingen en voorstellingen organiseren rond het thema Oost/West. Deze activiteiten zijn gevat in mooie verhalen en zijn te vinden op erfgoedfestival.nl. Op die manier duikt het Erfgoedfestival tijdens de maand oktober op tot in de verre uithoeken van de provincie.

Organisatie

Het initiatief voor het festival ligt bij coöperatie Erfgoed Gelderland, een samenwerkingsverband van meer dan 200 erfgoedorganisaties in de provincie. Dit is het zesde festival. De voorgaande edities waren: Gelderland 1900-2000 (2006), Geloven in Gelderland (2008), Gelegerd in Gelderland (2012), Gemaakt in Gelderland (2015) en Over Grenzen van Gelderland (2018).

De uitvoering wordt gecoördineerd door festivaldirecteur Mijke Pol, ondersteund door programmeur én productieleider Marit Veeneman. Het complete festivalteam bestaat uit medewerkers van Erfgoed Gelderland en externe deskundigen. De festivalorganisatie stelt het overkoepelende projectplan op, zoekt partners binnen en buiten de erfgoedsector, zorgt voor een gezamenlijke programmering, regelt de overkoepelende festivalcommunicatie en maakt na afloop een evaluatierapport.

Foto: Festivaldirecteur Mijke Pol – Karin Jonkers 

Mede mogelijk gemaakt door:

Nieuws en blogs over het erfgoedfestival

Voorbereidingen Erfgoedfestival 2021 van start

Van 3 oktober t/m 31 oktober is het weer zover, het Erfgoedfestival. Aankomende zomer verblijven verschillende artiesten op diverse erfgoedlocaties in Gelderland. Daar [...]

Inspiratiemiddag Maand van de Geschiedenis

Achter de schermen worden de eerste stappen gezet voor het Erfgoedfestival 2021, maar op 20 april aanstaande blikken we nog even terug op [...]

Radboud Erfgoed zoekt Fellow voor In Residence-programma Erfgoedfestival

Voor een samenwerking met het Erfgoedfestival 2021 biedt Radboud Erfgoed het Radboud Erfgoed Fellowship aan. Daarvoor zoeken ze een Fellow, een jonge wetenschapper, [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: