De ‘Historie van Bemmel, Haalderen en Ressen’ is digitaal gegaan

Lees hier het verslag van Jan van Bremen van de Historische Kring Bemmel over de presentatie van de digitale uitgave van het Kringblad van Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen.

Op woensdagmiddag 27 november jl. is dit met een feestelijk tintje door betrokken partijen, waaronder de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen (HKB) en Rozet Plusbibliotheek (Rozet), gevierd in de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) te Bemmel. Het was een bijzonder gezellige, informatieve middag waar achteraf zelfs druk ‘genetwerkt’ is.

Na een welkomstwoord door gastvrouw Magda Steegh, programmamanager van OBGZ, is voor die middag het heft in handen gegeven van de acteurs Wim Hilgeman en Stefan Papp. In een act van een minuut of twintig hebben zij op zeer onderhoudende en boeiende wijze Betuwse historische feiten, vanaf het ontstaan tot nu, verbeeld en met elkaar in samenhang gebracht. Daarna is er achtereenvolgens gesproken door Gijs Bouwman, voorzitter van de HKB en namens Rozet door Margriet van Leeuwen.

Wethouder van Cultuur Theo Jansen heeft in een paar woorden het belang van het behoud en het vergroten van de toegankelijkheid van het Cultureel Erfgoed benadrukt. Hij vroeg zich hardop af hoe het kon dat ‘Bemmel’ met deze actie eerder is dan zijn woonplaats Huissen… Met het aansteken van een kaars heeft hij symbolisch het Erfgoed duurzaam in het licht gezet.

Het laatste optreden die middag is verzorgd door geschiedenisdocente Chantal Kleve, die eerder die middag al met een bos bloemen in het zonnetje was gezet vanwege het bereiken van de finale van de verkiezing ‘Beste Geschiedenislerares van Nederland’. Drie van haar leerlingen van het Over Betuwe College kregen de opdracht om online historische informatie over de huidige locatie van hun school, De Essenpas, op te zoeken. Op een groot scherm was dat voor alle aanwezigen goed te volgen. Via de website van Rozet en de informatie uit het kringblad die ze daar aantroffen, ging dat razendsnel. Chantal heeft ideeën om dit te gaan gebruiken in haar lessen. Terloops kon iedereen meemaken dat het bouwen van een goede zoekterm nog niet zo makkelijk is. Heel leerzaam, ook voor menig aanwezige oudere vermoed ik.

Met de realisatie van dit project is bereikt dat de geschiedenis van Bemmel en de kernen daaromheen voor velen, van jong tot oud, makkelijk toegankelijk is geworden. Dit kan nu via Rozet en de website van de HKB. Voor de HKB is hiermee ook bereikt dat het beheer van de Kringbladen nu niet meer alleen bij de kring ligt. Het is naar een hoger plan getild, anderen zijn nu verantwoordelijk voor de continuïteit en toegankelijkheid. Dit is belangrijk omdat het beheer van dit erfgoed veel energie kost. Energie die geleverd moet worden door vrijwilligers die in deze tijd steeds schaarser lijken te worden.

De digitalisering van de Kringbladen van de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen past binnen het kader van het ‘Verhaal van Gelderland’ een initiatief van onze provincie. De provincie Gelderland en de gemeente Lingewaard hebben het project financieel ondersteund, anders was het niet mogelijk geweest. Erfgoed Gelderland en Bibliotheek Gelderland (Rozet) hebben de handen ineengeslagen om belangstellende historische verenigingen te helpen bij de realisatie van deze digitalisering.

Bekijk hier het videoverslag van de onthulling.