Tips voor erfgoedinstellingen

Tips voor erfgoedinstellingen

Een museumbezoek is in tijden van corona gebonden aan diverse overheidsmaatregelen. Iedereen wordt geacht 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Daarnaast is reserveren voor een bezoek verplicht. Hieronder hebben we verschillende tips van leden, collega’s en anderen verzameld, waar u in deze tijd mogelijk iets aan heeft.

Hebt u zelf goede tips om te delen met ons netwerk? Wij horen het graag. Insturen mag naar info@erfgoedgelderland.nl.

Tips voor heropening en anderhalvemeter-maatregelen

 • Gebruik de handreiking ‘Terug naar het museum na de corona-lockdown’: Hoe ga je na deze periode om met de collectie en eventuele historische interieurs? Hoe kun je deze reinigen? Op basis van verschillende (internationale) bronnen maakte het Amsterdam Museum een handreiking. Met vragen hierover kut u terecht bij collega Kelly.
 • Loket voor collectiebeheerders bij dreigende ontmanteling: Indien u, als gevolg van de coronacrisis, geconfronteerd wordt met dreigende ontmanteling van de collectie kunt u o.a. bij ons terecht voor vragen en advies. In samenwerking met de Rijksdienst willen wij het herplaatsen van collecties op een verantwoorde wijze (conform de Erfgoedwet en LAMO) laten verlopen. U kunt hiervoor contact opnemen met Liesbeth of Kelly.
 • Tips voor een Handsfree bezoek: Het kennisinstituut cultuur en digitalisering schreef een artikel over hoe digitale middelen kunnen helpen bij publieksbegeleiding in coronatijd.
 • Materialen voor het anderhalvemeter-bezoek: Het Netwerk Directeuren Kleine Musea van Erfgoed Gelderland heeft materialen laten ontwikkelen die onontbeerlijk zijn voor de anderhalvemeter-voorschriften. Er zijn nog enkele materialen op voorraad. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met info@erfgoedgelderland.nl.
 • Controleer uw organisatiegegevens op mijnGelderland.nl: De redactie van mijnGelderland heeft bij zo veel mogelijk organisaties die op mijnGelderland staan aangepaste openingstijden of extra bezoekersvoorwaarden verwerkt op de website. Correcties en/of aanvullingen van uw organisatiegegevens op mijnGelderland.nl kunt u doorgeven via info@mijngelderland.nl.

Hoe kunt u uw erfgoedorganisatie versterken?

 • Op zoek naar extra (tijdelijke) vrijwilligers? Kunt u in deze tijd extra vrijwilligers gebruiken om uw vrijwilligersbestand (tijdelijk) te versterken? Laat het ons weten via info@erfgoedvrijwilliger.nl of plaats een vacature.
 • Houd subsidieregelingen in de gaten: Cultuurfondsen werken aan oplossingen voor alle geannuleerde tentoonstellingen, voorstellingen en andere bijeenkomsten. Een overzicht van subsidieregelingen en deadlines vindt u hier. Met vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij collega Emma.
 • Lees de tips over besturen in tijden van corona: Stichting Cultuur+Ondernemen schreef een nuttig artikel met aandachtspunten en tips over besturen in (corona)crisistijd. Wilt u hierover doorpraten? Dat kan met collega Liesbeth.
 • Volg een online cursus:  Op het platform regioambassadeur.nl zijn bijna 40 gratis online trainingen te volgen en Cultuur+Ondernemen gaf een webinar ‘Weet hoe je er financieel voor staat’. Daarnaast schreef collega Emma een blog over online leren fondsenwerven met een verzameling handige webinars. Voor meer informatie over fondsenwerving kunt u terecht bij collega Emma.
 • Verzamel relevante online content over het coronavirus: Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) roept alle erfgoedinstellingen op om mee te bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. Kijk op deze pagina  wat u kunt doen. Met vragen kunt u terecht bij Tim.
 • De Erfgoedzorg Checklist: Kunt u uw deuren nog niet openen? Art Salvage maakte een checklist voor collectiebeheer en behoud om ervoor te zorgen dat uw kunst- en erfgoedobjecten ook veilig blijven wanneer uw museum gesloten is. Met vragen hierover kunt u terecht bij collega Kelly.