Maak kennis met de Collectiewachters

Onze Collectiewachters kijken met andere ogen en kennis naar uw collectie. Collectiewachters zijn deskundigen op het gebied van een specifiek materiaal, zoals hout, papier of metaal. Zij zien wat uw collectie nodig heeft, welke risico’s aanwezig zijn en waar u verbeteringen kunt aanbrengen.  De Collectiewachter bekijkt samen met u de fysieke staat van de collectie, depot of interieur. De Collectiewachter luistert naar uw vragen, bespreekt knelpunten en geeft u direct tips en advies, afgestemd op uw organisatie. Alle adviezen, actiepunten en gegevens ontvangt u in een overzichtelijk rapport.

Eef Ewalds

Muurschilderkunst, steen en polychromie

Eef Ewalds is deskundige op het vakgebied muurschilderkunst, steen en polychromie. Ze volgde de opleiding Conservatie en Restauratie in Antwerpen. Eef Ewalds heeft gewerkt bij Profiel, een restauratiebedrijf in België gespecialiseerd in muurschilderingen, schilderijen en stucwerk. Nu is ze werkzaam als zelfstandig restaurator en in dienst als restaurator bij Restaura. Ze is sinds 2013 Collectiewachter.

Susanne Kensche

Moderne kunst en kunststof

Susanne Kensche is deskundige op het vakgebied moderne kunst en kunststof. Verder heeft ze affiniteit met schilderijen, installaties, vilt en vloktechniek. Ze studeerde in Keulen aan de University of Applied Sciences, waar ze zich specialiseerde in de restauratie van schilderijen, sculpturen en moderne kunst. Daarna heeft ze vijf jaar stage gelopen bij musea. Ze heeft nu een eigen atelier ‘Susanne Kensche Conservering & Restauratie voor moderne en hedendaagse kunst’. Daarnaast werkt ze voor het Kröller Müller museum. Ze is sinds 2014 Collectiewachter.

Michiel Langeveld

Metaal

Michiel Langeveld is deskundige op het vakgebied metaal. In 2001 heeft hij de ICN opleiding metaalrestauratie afgerond. Hij is toen meteen een eigen atelier voor metaalrestauratie begonnen. Daarnaast heeft hij gewerkt bij het Legermuseum in Delft. Ook heeft hij een jaar gewerkt met zoölogische collecties, zoals opgezette dieren. Hij is al vanaf de start betrokken bij Collectiewacht.

Maud Schermer

Keramiek en glas

Maud Schermer is deskundige op het vakgebied keramiek en glas en aanverwante materialen als gips, emaille en steen. Tegeltableaus en achterglasschilderingen horen er ook bij. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en volgde erna de opleiding Restaurator bij het ICN. Inmiddels werkt ze zestien jaar als zelfstandig restaurator in een eigen atelier voor diverse opdrachtgevers. Ze is sinds 2013 Collectiewachter.

Bernadette van Beek

Boeken, papier en prenten

Bernadette van Beek is deskundige op het vakgebied boeken en papier. Ze volgde de opleidingen Archiefrestauratie en Boeken en Papier bij het ICN. Bernadette heeft zeventien jaar als restaurator gewerkt, onder andere in haar eigen atelier. Van 2002 tot 2012 coördineerde ze de cursussen Behoudsmedewerker in Nederland en Suriname. Van 2006 tot 2019 werkte ze bij het Kröller Müller museum als ‘Coördinator bruiklenen/restaurator’. Ze heeft verder een eigen bedrijf in de handel van Japanse gebruiksartikelen gebaseerd op oude ambachten en innovatie. Bernadette van Beek is een zeer bekwame docent in beheer en behoud en geeft o.a. cursussen via CultuurCollege. Ze is al vanaf het begin bij Collectiewacht betrokken.

Michiel van den Ent

Hout

Michiel van den Ent is deskundige op het vakgebied hout. Hij rondde in 1999 de ICN opleiding Restaurator af. Sinds 2002 werkt Michiel van den Ent als zelfstandig restaurator in Zutphen. Zijn klanten variëren van musea en landhuizen tot antiquairs en particulieren. Klein zaagwerk is zijn specialiteit. Hij is ook geïnteresseerd in metaal. Hij heeft bij een edelsmid gewerkt en daar kennis opgedaan van solderen en gieten. Michiel is sinds het begin betrokken bij Collectiewacht.

Liesbeth van Ravels

Textiel

Liesbeth van Ravels is deskundige op het vakgebied textiel. Ze is allround textielrestaurator met als speciaal aandachtsgebied kostuum en interieur. Daarnaast conserveert ze moderne kunst waarvan textiel de voornaamste component is. In 2009 heeft ze de ICN-restauratorenopleiding in de discipline textiel afgerond. Aansluitend werkte ze tot 2015 als freelance textielrestaurator bij Paleis Het Loo Nationaal Museum en daarnaast als zelfstandig textielrestaurator voor diverse musea (Museum Catharijneconvent, Kröller-Müller Museum), maar ook voor stichtingen, kerken, galeries en particulieren. Inmiddels werkt ze tien jaar als zelfstandig restaurator in een eigen atelier in Arnhem of op locatie. Daarnaast geeft ze trainingen beheer en behoud van textiel via CultuurCollege. Sinds 2010 is Liesbeth Collectiewachter.

Han Boersma

Schilderijen

Han Boersma is deskundige op het vakgebied schilderijen. Hij is gespecialiseerd in zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen, maar ook in hedendaagse schilderijen. Hij houdt zich bezig met alles dat op linnen, doek, hout, koper, blik, muur, bespanning of plafond geschilderd is. Han volgde de Kunstacademie en de opleiding Restauratie en is sinds 1991 werkzaam als zelfstandig schilderijrestaurator. Sinds 2014 is hij betrokken bij Collectiewacht.