Collectiewacht

De juiste zorg, een zorg minder

Collectiewacht is een dienst van Erfgoed Gelderland voor alle erfgoedbeherende organisaties in Nederland, zoals musea en gemeenten. Wilt u de staat van uw collectie verbeteren? Wilt u een onafhankelijke inventarisatie van schades, risico’s of een kwaliteitscheck? Zoekt u informatie over beheer en behoud? Collectiewacht ondersteunt en helpt u bij al uw vragen over collectiebeheer, (preventieve) conservering en restauratie. Samen geven wij uw collectie toekomst.

Diensten van Collectiewacht

Wat doen we?

Met de Collectiewacht helpen wij u keuzes te maken omtrent beheer- en behoud van uw collectie. Welke kennis en kunde is voor uw collectie van belang? Kunt u dit zelf? Of laat u dit door museumprofessionals of vrijwilligers uitvoeren? Wij adviseren u vanuit onze ervaring en passie voor collecties.

Collectiewacht komt naar u toe. Bij een eerste bezoek bespreekt de coördinator uw vragen en bekijkt de collectie. In het daaropvolgend projectvoorstel leest u welke dienst het beste bij uw vraag past. Zo zorgen wij ervoor dat onze dienstverlening goed afgestemd is op uw collectie, wensen en mogelijkheden. Klik op de button voor een overzicht van onze diensten.

Voor wie?

Collectiewacht is er voor elke erfgoedbeherende organisatie. Wij zetten ons in voor:

  • Musea
  • Gemeenten
  • Provincies
  • Kerken en kastelen
  • Academische collecties
  • Bedrijfscollecties
  • Historische interieurs
  • Historische verenigingen
  • Privéverzamelingen

Kennisoverdracht

Werkt u met collecties, maar heeft u nog niet voldoende kennis en kunde om hiermee (hands on) aan de slag te gaan? Wilt u de nieuwste informatie of een opfriscursus? Bekijk hier de cursus Beheer en Behoud of laat ons weten waar u naar zoekt. Erfgoed Gelderland heeft met Collectiewacht een jarenlange expertise opgebouwd in het verzorgen van cursussen.

Lees hier een interview met Ingrid Gerritsen en Kelly Witteveen naar aanleiding van de cursus Beheer en Behoud.

Landelijk Contact van Museumconsulenten

Collectiewacht werkt samen met het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM). Op de website van LCM vindt u meer informatie over het beheer en behoud van uw collectie, zoals praktische tips en stappenplannen.

De Collectiewachters

Onze Collectiewachters kijken met andere ogen en kennis naar uw collectie. Collectiewachters zijn deskundigen op het gebied van een specifiek materiaal, zoals hout, papier of metaal. Zij zien wat uw collectie nodig heeft, welke risico’s aanwezig zijn en waar u verbeteringen kunt aanbrengen.  De Collectiewachter bekijkt samen met u de fysieke staat van de collectie, depot of interieur. De Collectiewachter luistert naar uw vragen, bespreekt knelpunten en geeft u direct tips en advies, afgestemd op uw organisatie. Alle adviezen, actiepunten en gegevens ontvangt u in een overzichtelijk rapport.

Uitgelicht project

Collectiescan van cultureel erfgoed

Een gasthuis, met een geschiedenis die teruggaat tot in de 14e eeuw, heeft gedurende de jaren een collectie opgebouwd van onder andere schilderijen, gebruiksvoorwerpen van bewoners en regenten, schenkingen en objecten die in opdracht van het gasthuis gemaakt zijn. De collectie wordt beheerd door een stichting die ten doel heeft om dit cultureel erfgoed in stand te houden en toegankelijk te maken voor het publiek. Het bestuur van de stichting had enkele vragen omtrent de collectie op het gebied van beheer en behoud. Collectiewacht heeft een Collectiescan uitgevoerd om de vragen te beantwoorden.

Blog-serie Collectiewacht

Wist u dat in de wereld van beheer en behoud rekening wordt gehouden met tien schadefactoren? Alle risico’s op schade in de erfgoedsector zijn onder deze tien schadefactoren te verdelen. De schadefactoren geven een beeld van alle mogelijke risico’s en dingen die verkeerd kunnen gaan binnen een erfgoedinstelling. Preventieve conservering is erop gericht om bovengenoemde schadefactoren te voorkomen. Lees hier de maandelijkse serie van Collectiewacht over deze schadefactoren.

Berichten Collectiewacht

Het laatste nieuws van Collectiewacht

Serie Collectiewacht: Schadefactoren – Deel 6

Binnen het vakgebied beheer en behoud kennen we tien schadefactoren: fysieke krachten, diefstal en vandalisme, brand, water, ongedierte en schimmels, verontreiniging, licht en [...]

Bijeenkomst provinciale museumconsulenten bij RCE

Erfgoed Gelderland hield op 22 oktober een bijeenkomst voor museumconsulenten Behoud en Beheer uit de verschillende provincies bij het Rijkserfgoedlab van de Rijksdienst [...]

Serie Collectiewacht: Schadefactoren – Deel 5

Binnen het vakgebied beheer en behoud kennen we tien schadefactoren: fysieke krachten, diefstal en vandalisme, brand, water, ongedierte en schimmels, verontreiniging, licht en [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: