Blog: The Future is Heritage – dag 1

Wauw wat een dag! Door: Hadewijch Zwart

Wauw wat een dag! De eerste episode van de Future is Heritage Youth Summit is begonnen! In de ochtend trok de crew erop uit om attributen te kopen voor de final sessions waar alle deelnemers hun ideeën, inspiratie en bovenal dromen over de toekomst van erfgoed in Europa opschrijven. Vrijdag zullen we deze input overhandigen aan de vertegenwoordigers van Europa Nostra op een grote rol perkament. Tegelijkertijd grepen we deze kans om de prachtige stad Berlijn, waar de summit plaatsvindt, te verkennen.

Ambassade

Daarna maakten we ons klaar voor een bezoek aan de Nederlandse ambassade aan de Klosterstraße 50. Dit vreemde, maar prachtige gebouw staat aan de oever van de Spree en is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Patrick Timmermans, directeur Erfgoed Brabant, Arie Koelemij, adviseur erfgoedzorg bij het KIEN en onze directeur Marc Wingens heetten ons welkom en droegen het woord over aan Tom Maasen van de afdeling cultuur van de ambassade. Hij leidde ons rond door het gebouw, inclusief glazen vloeren, het uitzicht op de fernsehturm en een heuse James Bonddeur (ja dat is een ding).

Cultureel erfgoed, de ziel van Europa

In de courtyard hield Sneska Quaedvlieg-Mihailovic van Europa Nostra een vlammend betoog waarin zij de jongeren die vanuit heel de wereld bij elkaar waren gekomen op de eerste plaats bedankte. Ze riep ons op onze krachten te bundelen om via Europa Nostra aan de EU te laten zien dat er iets essentieels mist in het huidige narratief van Europa. Cultureel erfgoed is de ziel van Europa. Het kan een brug slaan, niet alleen tussen het heden en het verleden, maar tussen generaties, culturen en landen. Dit jaar van het cultureel erfgoed is een belangrijke kans en de jongere generatie moet hierbij betrokken zijn!
Met deze woorden in ons achterhoofd gingen we door naar het Museum für Kommunikation. Het is eigenlijk opvallend dat jongeren zoveel voor erfgoed betekenen, maar dat ze zelden de kans krijgen hier iets mee te doen. The Future is Heritage zet de jeugd en hun innovatieve ideeën op het podium. Tijdens ‘the dance at the museum’ namen we dit letterlijk en stond de crew binnen de kortste keren te dansen op de popmuziek die door het museum schalde. Een geweldige afsluiting van een bijzondere eerste dag!

Morgen krijgen we de kans om onze eigen visie op de toekomst van erfgoed te presenteren tijdens de sessies in de Bauakademie. Wordt dus vervolgd!

Foto: Museum für Kommunication