Behoud en Beheer

De juiste zorg, een zorg minder

Erfgoed Gelderland zet zich in voor duurzame zorg van het roerend erfgoed. Wij zijn er voor allerlei erfgoedbeherende organisaties, zoals musea en gemeenten. Wilt u de staat van uw collectie verbeteren? Wilt u een onafhankelijke inventarisatie van schades, risico’s of een kwaliteitscheck? Zoekt u informatie over behoud en beheer? Wij ondersteunen en helpen u bij al uw vragen over collectiebeheer, (preventieve) conservering en restauratie. Samen geven wij uw collectie toekomst.

Wat doen we

Wij helpen u door middel van advies keuzes te maken omtrent behoud en beheer van uw collectie. Welke kennis en kunde is voor uw collectie van belang? Kunt u dit zelf? Of laat u dit door museumprofessionals of vrijwilligers uitvoeren? Wij adviseren u vanuit onze ervaring en passie voor collecties.
Bij een bezoek bespreken we uw vragen en bekijken we de collectie. Zo zorgen wij ervoor dat ons advies goed afgestemd is op uw collectie, wensen en mogelijkheden.
Indien uw vraag verder rijkt dan onze kennis, kunnen wij u doorverwijzen naar bijvoorbeeld materiaalspecialisten. Wij hebben een groot netwerk van onder andere restauratoren, waarmee wij graag samenwerken. Voordat zij voor u aan de slag gaan, wordt er eerst een offerte opgemaakt.

Voor wie?

Wij zetten ons in voor:

  • Musea
  • Gemeenten
  • Provincies
  • Kerken en kastelen
  • Academische collecties
  • Bedrijfscollecties
  • Historische interieurs
  • Historische verenigingen
  • Privéverzamelingen

Kennisoverdracht

Werkt u met collecties, maar heeft u nog niet voldoende kennis en kunde om hiermee (hands on) aan de slag te gaan? Wilt u de nieuwste informatie of een opfriscursus? Bekijk hier de cursus Beheer en Behoud of laat ons weten waar u naar op zoek bent. Erfgoed Gelderland heeft een jarenlange ervaring opgebouwd in het verzorgen van cursussen.

Lees hier een interview met Kelly Witteveen en Ingrid Gerritsen naar aanleiding van de cursus Beheer en Behoud.

Landelijk Contact voor Museumconsulenten

Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) is een samenwerkingsverband van de provinciale museumconsulenten. Op de website van het LCM vindt u meer informatie over het behoud en beheer van uw collectie, zoals praktische tips en stappenplannen.

Blog-serie Behoud en Beheer

Wist u dat in de wereld van behoud en beheer rekening wordt gehouden met tien schadefactoren? Alle risico’s op schade in de erfgoedsector zijn onder deze tien schadefactoren te verdelen. De schadefactoren geven een beeld van alle mogelijke risico’s en dingen die verkeerd kunnen gaan binnen een erfgoedinstelling. Preventieve conservering is erop gericht om bovengenoemde schadefactoren te voorkomen. Lees hier de  serie over deze schadefactoren.

Collectiescan van cultureel erfgoed

Een gasthuis, met een geschiedenis die teruggaat tot in de 14e eeuw, heeft gedurende de jaren een collectie opgebouwd van onder andere schilderijen, gebruiksvoorwerpen van bewoners en regenten, schenkingen en objecten die in opdracht van het gasthuis gemaakt zijn. De collectie wordt beheerd door een stichting die ten doel heeft om dit cultureel erfgoed in stand te houden en toegankelijk te maken voor het publiek. Het bestuur van de stichting had enkele vragen omtrent de collectie op het gebied van behoud en beheer. Erfgoed Gelderland heeft samen met twee materiaalspecialisten een Collectiescan uitgevoerd om de vragen te beantwoorden.

Nieuws over Behoud en Beheer

Goed voorbereid aan de slag met collectie waarderen

Waarderen is in veel gevallen een dagelijks onderdeel van werken met (museale)collecties. Er worden keuzes gemaakt over bijvoorbeeld het aannemen van schenkingen, bepalen [...]

Serie schadefactoren – Deel 8

Binnen het vakgebied beheer en behoud kennen we tien schadefactoren: fysieke krachten, diefstal en vandalisme, brand, water, ongedierte en schimmels, verontreiniging, licht en [...]

Serie schadefactoren – Deel 7

Binnen het vakgebied beheer en behoud kennen we tien schadefactoren: fysieke krachten, diefstal en vandalisme, brand, water, ongedierte en schimmels, verontreiniging, licht en [...]

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: