Auteursrechten op Wikimedia Commons

Alle inhoud (afbeeldingen, video’s, presentaties etc.) die op Wikimedia Commons aanwezig is, moet volgens de missie van de Wikimedia beweging vrij herbruikbaar zijn voor iedereen ter wereld. Dit houdt in dat het materiaal op de mediabank door iedereen, bewerkt en gedeeld mag worden, ook voor commerciële doeleinden. Wikimedia Commons is op dezelfde principes gestoeld als de andere Wikimedia-platforms.

Daarom wordt alleen media waarop geen auteursrecht (meer) rust (ook wel publiek domein genoemd) of media die onder de juiste licentie is vrijgegeven toegelaten. Voor media waarop wel nog auteursrechten rusten is namelijk altijd de toestemming nodig van de maker van de media als je het werk wilt delen, wijzigen of gebruiken. Maar je mag het wel gebruiken en of kopiëren voor privé-doeleinden en studie.

Op het gebied van auteursrechten houdt dat in dat materiaal op Wikimedia Commons:

  1. rechtenvrij moet zijn, of 
  2.  zo oud is dat de auteursrechten verlopen zijn, of 
  3.  gebruikt mag worden omdat de maker daarvoor ruime toestemming heeft gegeven

NB.

Let op: bovenstaande informatie volgt de regels op Commons in hoofdlijnen en is speciaal gericht op praktisch gebruik binnen een culturele instelling. Het kan zijn dat de individuele situatie van een bepaald object anders is dan hieronder beschreven.

Een overzicht van op Wikimedia Commons toegestaan materiaal in stripvorm vind je hier.

Deze pagina op Wikimedia Commons kan helpen om van een genre voorwerpen te bepalen of er auteursrechten op rusten of niet.

Afbeelding: Wikimedia Foundation [CC BY-SA 3.0]