Gelderse Roos Prijs

Gelderse Roos Prijs 2024

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland sinds 2017 een erfgoedprijs uit: de Gelderse Roos. De Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact.

De Gelderse Roos Prijs biedt een podium voor inspirerende erfgoedprojecten, want van elkaars successen kun je leren. Per editie wordt er een nieuw thema gekozen.

Gelderse Roos Prijs 2024: Jongeren centraal

In deze editie richt de Gelderse Roos Prijs zich op initiatieven voor jongeren (13 t/m 30 jaar). Welke organisatie weet jongeren op een bijzondere manier te betrekken bij het Gelderse erfgoed? Denk bijvoorbeeld aan initiatieven als:

  • Het aantrekken en vasthouden van jonge vrijwilligers
  • Jongeren zitting geven in het bestuur van de organisatie
  • De oprichting van een jongerenraad of jongerenbestuur
  • Het opzetten van een creatief jongerenproject
  • Een bijzondere publiekspresentatie speciaal voor deze doelgroep

En zo zijn er nog talloze andere voorbeelden te bedenken. Onder jongeren verstaan we mensen in de leeftijd van 13 t/m 30 jaar. Verschillende organisaties hebben inmiddels een best practice aangemeld. Zij maken een nieuwe generatie enthousiast voor erfgoed, en maken met hun erfgoedinitiatief kans op de Gelderse Roos Prijs 2024.

De winnaar van de Gelderse Roos Prijs ontvangt een geldbedrag van € 2.500,-. Alle ingezonden projecten worden in de schijnwerpers gezet als goede praktijkvoorbeelden. Van de projecten in de top 3 wordt een videoportret gemaakt.

Jongeren hebben de toekomst

Met de Gelderse Roos Prijs 2024 wil Erfgoed Gelderland laten zien dat het betrekken van jongeren bij erfgoedorganisaties niet alleen belangrijk is voor het behoud van ons erfgoed, maar ook kan leiden tot vernieuwing en verfrissende ideeën. Om dit idee ook in de organisatie van de prijs door te voeren, bestaat ook de jury deze editie bijna volledig uit jongeren, en betrekken we hen bij de organisatie van de prijsuitreiking.

Meer informatie:

Tijdlijn Gelderse Roos 2024

Tijdlijn Gelderse Roos 2024

Vanaf vrijdag 17 november 2023 tot en met 31 januari 2024 konden initiatieven en projecten worden ingezonden om kans te maken op de Gelderse Roos Prijs 2024.

Besluit
Van alle inzendingen worden jurydossiers samengesteld. In februari 2024 stelt de jury de shortlist – top 10 samen. In maart 2024 wordt de top 10 uitgenodigd een pitch te houden voor de jury tijdens de pitchbijeenkomst. Op basis hiervan bepaalt de jury de top 3.

Uitreiking
Op maandag 27 mei 2024 wordt de Gelderse Roos Prijs 2024 uitgereikt.

Jury

Hassan Mohamed

Hassan Mohamed is projectmedewerker HR bij Rozet. Hij is er verantwoordelijk voor D&I, interne opleidingen en de automatisering en het optimaliseren van HR-processen. Daarnaast is Hassan voorzitter van Stichting Divers & Jong en is hij betrokken bij Rotaract, een rotaryclub voor young professionals. Rozet won in 2021 de Gelderse Roos Prijs. Hassan vertegenwoordigt Rozet in de jury.

Janneke van Es

Janneke van Es werkt als junior adviseur erfgoed en publiek bij Erfgoedhuis Zuid-Holland en is sinds oktober 2023 stuurgroeplid van Erfgoed Jong, het landelijke jongerennetwerk voor jongeren tussen de 16 en 30 met interesse in erfgoed. Erfgoed Jong vormt een breed netwerk van ruim 200 leden met verschillende achtergronden, van student tot museummedewerker of archeoloog. Dat maakt het netwerk niet alleen uniek in Nederland, maar ook en vooral ontzettend leuk!

Jesse Klein Entink

Jesse Klein Entink is eigenaar van het muzieklabel East Garden Studios. Momenteel is hij voor Boogie Woogie, Instituut voor Kunst & Cultuur in Winterswijk, werkzaam als talentmakelaar Hiphop voor de Achterhoek.
Na jarenlange ervaring in de muziekindustrie heeft hij zich gespecialiseerd in het werken met jong talent en het organiseren van muzikale projecten. Naast zijn werk als talentmakelaar organiseert Jesse workshops en projecten op basisscholen en middelbare scholen op het gebied van muziekproductie en rappen. Jesse zet zich altijd in voor jong talent op het gebied van hiphop en vindt het belangrijk dat de scene door blijft groeien. Met zijn expertise en ervaring wil hij graag meer talenten ontdekken en ondersteunen bij het realiseren van hun muzikale en creatieve ambities.

Sifra Verheijden

Sifra Verheijden is archeoloog en lid van het Erfgoed Gelderland Jongerengilde. Tijdens haar studies en in haar werk heeft zij zich veel gericht op publieksbereik, waarbij de impact van en op jongeren binnen erfgoedprojecten voor haar van groot belang is. Het mooie aan erfgoed vindt zij dat het van iedereen is: als mensen hebben we een gedeelde geschiedenis, met mooie en verdrietige kanten. Samen onderzoeken hoe we dit beleefbaar en interessant kunnen maken voor jong en oud, vindt zij essentieel in haar werk.

Vyasa Wolvetang

Vyasa Wolvetang is docent binnen de opleiding Communication & Multimedia Design aan de HAN University of Applied Sciences en is daarnaast actief als freelance filmmaker. Sinds zijn jeugd verdiept hij zich in audiovisuele technologie, videoproductie en design. Binnen de HAN deelt hij zijn kennis, waarbij hij vakken doceert variërend van de kunst van het filmmaken, het vakkundig toepassen van ontwerpprincipes tot het strategisch benutten van communicatietheorieën. De afgelopen jaren heeft hij studenten begeleid, die op hun beurt interactieve communicatieoplossingen ontwerpen voor organisaties die verbonden zijn aan Erfgoed Gelderland.

Basiscriteria

Projecten en activiteiten dienen aan verschillende criteria te voldoen om genomineerd te worden voor de Gelderse Roos Prijs.

De belangrijkste zijn:

  • Project of initiatief betrekt/is gericht op jongeren (13-30 jaar)
  • Project of initiatief kan als voorbeeldfunctie dienen voor anderen
  • Project of initiatief is innovatief

Daarnaast dienen projecten en activiteiten te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het zoekt interactie met jongeren. Jongeren worden uitgenodigd mee te doen, mee te denken, mee te beslissen of te organiseren.
  • Het heeft betrekking op Gelderland of Gelders erfgoed. Het verhaal van de Gelderlander staat centraal.
  • Het wordt gerealiseerd door een in Gelderland gevestigde of aan Gelderland gerelateerde partij.
  • Het vervult een voorbeeldfunctie voor de Gelderse erfgoedsector voor hoe je jongeren betrekt en serieus neemt in je organisatie.
  • Het is innovatief. Innovatie wordt in deze context begrepen als creatief omgaan met erfgoed. Digitalisering hoeft daarbij dus niet noodzakelijkerwijze een hoofdrol te spelen.
  • Het project of initiatief is van start en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Ook recent afgeronde projecten komen in aanmerking.
  • Betrokkenen geven blijk van betrokkenheid en motivatie.
Protocollen

Protocollen

Via onderstaande button vind je de protocollen rond de Gelderse Roos Prijs 2024.

Wie wint de Gelderse Roos Prijs van €2.500?


Winnaars 2021

In 2021 won Rozet met het project ‘Op het puin’ de Gelderse Roos Juryprijs. “Een muziekstuk dat herontdekt wordt in het archief en dan op deze manier in coronatijd meerdere generaties en verhalen aan elkaar verbindt. Ook de samenwerking tussen Erfgoedcentrum Rozet en de Muziektheater is sterk en de inzet van meer dan 100 gezichten uit de stad in coronatijd is uniek”, aldus de jury. Oudheidkundige Vereniging Arent thoe Boecop nam de Gelderse Roos Publieksprijs in ontvangst. Zij ontvingen 1055 stemmen van de 5293 uitgebrachte stemmen.