Wikipedia Schrijfweek

In samenwerking met vrijwilligers van de Nederlandstalige Wikipedia organiseert Erfgoed Gelderland van 2 tot 15 oktober een schrijfweek over Gelderland, waarbij Wikipedia in het teken staat van Gelderse onderwerpen in de breedste zin van het woord.

Wat is een Wikipedia Schrijfweek?

Een schrijfweek is een -voornamelijk- online activiteit waarbij een bepaalde regio of land extra onder de aandacht wordt gebracht op de verschillende internationale taalversies van de wereldwijde encyclopedie Wikipedia. Iedereen kan meedoen, zowel gewone bezoekers van de website (in twee weken wordt de Nederlandstalige Wikipedia 80 miljoen keer bekeken) als ervaren Wikipedia editors (Wikipedianen). De onderwerpen waarover ze schrijven zijn breed van historische figuren tot kunstenaars, voetballers, uitvindingen, gebruiken of bijzondere gebouwen. Als het maar iets met Gelderland te maken heeft.

Hoe kun je als individu meedoen aan de schrijfweek?

Iedereen kan de wereldwijde encyclopedie Wikipedia bewerken! U dus ook! Is er in uw omgeving een bijzonder gebouw, onderwerp, persoon of kunstwerk dat thuishoort in een encyclopedie maar nog geen artikel op Wikipedia heeft? U kunt hier verandering in brengen door dit artikel te schrijven!
Kijk voor meer informatie, hoe u aan de slag kunt en inspiratie op de projectpagina op Wikipedia.

Schrijfbijeenkomsten Wikipedia: samen artikelen schrijven over Gelders erfgoed

Gedurende de schrijfweek worden bij verschillende Gelderse erfgoedinstellingen schrijfmiddagen voor Wikipedia georganiseerd. Hierbij krijgt u een introductie over Wikipedia en begeleiding bij het schrijven van uw eerste artikel. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Hieronder een overzicht van de bijeenkomsten:

4 oktober: Bibliotheek Doetinchem
5 oktober: Bibliotheek Hengelo (Twentekring)
7 oktober: Bibliotheek Winterswijk
11 oktober: Gemeentearchief Ede
13 oktober: Gemeentearchief Ede

Voor de tijdstippen en aanmelden kunt u terecht op de projectpagina op Wikipedia.

Hoe kun je als instelling of vereniging deelnemen aan de Schrijfweek?

● Toevoegen van onderwerpen of bronnen aan artikelenlijst projectpagina
Heb je bijzondere bronnen die de Wikipedianen kunnen gebruiken tijdens het schrijven van de artikelen of zijn er bijzondere onderwerpen waarover je graag een artikel over op Wikipedia zou willen zien? Vul dan de lijst met gewenste artikelen en bronnen op de projectpagina aan!

Contentdonatie
Door het vrijgeven van gedigitaliseerde (deel)collecties (afbeeldingen, tekst of data) die gerelateerd zijn aan Gelderland en waarvan de Wikipedianen gebruik kunnen maken in hun artikelen, kun je ook een bijdrage leveren en zijn jouw afbeeldingen voor iedereen overal ter wereld te gebruiken.
Lijkt het je interessant om een van deze activiteiten op te zetten of wil je graag meer informatie? Neem contact op met Michelle van Lanschot (Wikipedian in Residence).