Online kaartverkoop voor musea

Sinds enige tijd is het mogelijk om via Erfgoed Gelderland gebruik te maken van een snelle en gebruiksvriendelijke e-ticket module. Erfgoed Gelderland heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Patricia van der Flier van Mapa Marketing en zij helpt de leden met het opzetten van hun ‘digitale kassa’. Inmiddels maken tien musea gebruik van het platform en zijn er zo’n 2300 tickets verkocht. Patricia legt uit wat de voordelen zijn van online ticket verkoop.

‘Online toegangskaarten kopen voor vrijetijdsactiviteiten neemt jaarlijks extreem toe. Steeds meer mensen vinden hun weg op het internet en ook musea spelen daarop in. Enkele grote musea verkopen inmiddels zo’n driekwart van hun toegangskaarten via het internet.  Natuurlijk is het succes afhankelijke van een aantal factoren: hoe ‘vindbaarder’ je bent op het internet, hoe meer digitale tickets je verkoopt. Maar andersom geldt ook: je ‘digitale kassa’ toevoegen aan bijvoorbeeld persberichten maakt weer dat je meer bezoekers naar je museum krijgt. Voor de leden van Erfgoed Gelderland geldt bovendien dat de e-ticket verkoop knop niet alleen geplaatst wordt op de eigen museumwebsite, maar ook op de websites van Erfgoed Gelderland. Daarmee vergroot je het publieksbereik nog meer. Daarnaast kun je op veel meer websites je ‘digitale kassa’ kwijt. En zo zul je uiteindelijk meer tickets gaan verkopen.’

foto: Patricia van der Flier van Mapa Marketing

Hoe is deze e-ticketing dienstverlening georganiseerd?

• Erfgoed Gelderland heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Patricia van der Flier van Mapa Marketing. Zij is contactpersoon voor de musea en regelt de technische aspecten en zorgt voor extra marketingondersteuning, zodat de tickets onder de aandacht komen van een groot publiek.
• U sluit een overeenkomst met haar en met de leverancier van het ticketsysteem, Global Ticket. Global Ticket kan aansluiten op elk mogelijk kassasysteem en ook als u geen geautomatiseerd kassasysteem heeft kunt u e-tickets verkopen.
• U draagt een % van elk verkocht ticket af, hiervan komt een deel ook terecht bij de coöperatie , dus bij u. Het % dat wordt afgedragen kan verschillen per museum, afhankelijk van uw entreeprijs. Die onderhandeling voert u met Patricia van der Flier. Uw % afdracht is altijd lager dan uw afdracht voor de Museumkaart.

Doel van deze gezamenlijke e-ticket verkoop:

• Meer bezoekers en meer omzet voor u
• Gezamenlijke promotie gericht op trekken bezoekers aan de kassa
• Inkomsten voor Erfgoed Gelderland, waaruit weer andere activiteiten kunnen worden betaald

Als er vragen zijn kunt u contact opnemen met info@erfgoedgelderland.nl of direct met Patricia van der Flier, patricia@mapamarketing.nl, 06-26986772