Maas & Waal Cultuurexpress

Maas & Waal CultuurExpress

In 2012 startte in het land van Maas & Waal de Maas & Waal CultuurExpress. De CultuurExpress is er voor alle erfgoedinstellingen uit de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen. Doel is om het (historisch) erfgoed van het Land van Maas & Waal onder de aandacht te brengen van de inwoners, bestuurders en ondernemers uit het gebied. Rode draad daarbij is het thema ‘leven met water’ gezien de ligging van het gebied tussen de grote rivieren. Meer kennis van de (historie van) de eigen leefomgeving leidt meer verbinding en betrokkenheid. Medewerkers en vrijwilligers werden opgeleid om de (oral history) verhalen vast te leggen en binnen maar ook buiten hun organisatie te gebruiken.

Krachten bundelen

Binnen de CultuurExpress kunnen erfgoedinstellingen zichzelf en hun activiteiten profileren, maar ook samenwerking zoeken, op elkaar aansluiten of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Daarmee wordt het mogelijk om de krachten te bundelen, beter op het publiek in te spelen – wie kent het gebied tenslotte beter dan de lokale instellingen – en sterker naar buiten te treden.

Culturele initiatieven

Om het draagvlak verder te verbreden, kunnen ook andere lokale culturele initiatieven zich verbinden aan de CultuurExpress. Toneelclubs, muziekverenigingen, kunstenaars of filmmakers. Er ontstaat een samenhangende beweging van cultuur(historische) activiteiten, die ook nog eens goed op elkaar aansluiten.

Raad en daad

Erfgoed Gelderland en de Provincie Gelderland vonden én vinden deze wijze van samenwerken en verbinden zo bijzonder, dat ze met raad en daad hebben bijgedragen aan de totstandkoming en verdere ontwikkeling ervan.

Website: www.cultuurexpress.nl

Een uitgave van de Maas & Waal CultuurExpress: https://issuu.com/bm4a/docs/cultuurexpresslr