Wikipedia Schrijfweek Gelderland

In samenwerking met vrijwilligers van de Nederlandstalige Wikipedia organiseert Erfgoed Gelderland van 2 tot 15 oktober een schrijfweek over Gelderland, waarbij Wikipedia in het teken staat van Gelderse onderwerpen in de breedste zin van het woord.

Wat is een Wikipedia-schrijfweek?

Een schrijfweek is een -voornamelijk- online activiteit waarbij een bepaalde regio of land extra onder de aandacht wordt gebracht op de verschillende internationale taalversies van de wereldwijde encyclopedie Wikipedia. Iedereen kan meedoen, zowel gewone bezoekers van de website (in twee weken wordt de Nederlandstalige Wikipedia 80 miljoen keer bekeken) als ervaren Wikipedia editors (Wikipedianen). De onderwerpen waarover ze schrijven zijn breed van historische figuren tot kunstenaars, voetballers, uitvindingen, gebruiken of bijzondere gebouwen. Als het maar iets met Gelderland te maken heeft.

Hoe kun je als instelling of vereniging deelnemen aan de Schrijfweek?

Je kunt op verschillende manieren aanhaken bij de schrijfweek:

● Activiteit organiseren
Er zijn verschillende activiteiten die je als instelling kunt organiseren in het kader van de schrijfweek. Op deze menukaart op Wikipedia vind je een overzicht van wat er zoal mogelijk is. Door het organiseren van een activiteit maak je als instelling kennis met Wikipedia en de mogelijkheden die het biedt. Ook kun je deelnemers vragen binnen een bepaald aan je locatie gerelateerd thema te werken, zodat hierover meer materiaal beschikbaar komt op de encyclopedie of de aan de encyclopedie gerelateerde beeldbank.

● Toevoegen van onderwerpen of bronnen aan artikelenlijst projectpagina
Heb je bijzondere bronnen die de Wikipedianen kunnen gebruiken tijdens het schrijven van de artikelen of zijn er bijzondere onderwerpen waarover je graag een artikel over op Wikipedia zou willen zien? Vul dan de lijst met gewenste artikelen en bronnen op de projectpagina aan!

 Content-donatie
Door het vrijgeven van gedigitaliseerde (deel)collecties (afbeeldingen, tekst of data) die gerelateerd zijn aan Gelderland en waarvan de Wikipedianen gebruik kunnen maken in hun artikelen, kun je ook een bijdrage leveren en zijn jouw afbeeldingen voor iedereen overal ter wereld te gebruiken.
Lijkt het je interessant om een van deze activiteiten op te zetten of wil je graag meer informatie? Neem contact op met Michelle van Lanschot (Wikipedian in Residence).

Foto: Druten, Rijksarchief Nijmegen

Boerderijen langs de dijk op de achtergrond de kerk