Terugblik Inspiratieochtend Ieders Museum

Op vrijdag 30 juni 2017 vond de tweede inspiratieochtend van Ieders Museum plaats. Voor en na het plenaire programma konden musea deelnemen aan twee workshops.

Workshops

Maaike Ensing van Vluchtelingenwerk Oost Nederland stimuleerde musea om aan te sluiten bij de behoefte van vluchtelingen (statushouders). Denk daarbij aan specifiek vrijwilligerswerk en vouchers voor taalmaatjes om het museum te bezoeken. Bekijk de presentatie.

Petra Visser en Karlijn Timmermans van Communicatiebureau Prima Donna hielpen deelnemers met een brainstormspel ideeën te generen om de doelgroep Onbekende Buren te bereiken. Alle deelnemers kregen het spel mee naar huis. Het handboek dat ontwikkeld is naast het spel, is hier terug te lezen. De workshop was bedoeld als een kennismaking. Kun je als museum nog nieuwe inspiratie gebruiken om samen te werken met partijen in de buurt? Doe dan mee aan de vervolgworkshop op 1 september, van 10:00-13:00 (inclusief lunch) bij Erfgoed Gelderland. Lees meer informatie over de workshop en aanmelden.

Plenair programma

Update Ieders Museum
Tijdens het plenaire gedeelte gaf projectleider Ben Bregman een update over Ieders Museum. Belangrijk is vooral dat musea voordat ze een officiële aanvraag indienen bij Ieders Museum het plan voorleggen aan het projectteam. Ook is het van belang de aanvraag per doelgroep te doen, bundelen maakt de aanvraag complexer en minder goed te beoordelen. Lees meer over de toegekende projecten van de afgelopen periode. De eerstvolgende beoordelingsronde sluit op 26 juli 2017 (17:00). De reactie van de beoordelingscommissie volgt, vanwege de vakantie, eind augustus.

Kennis & Expertise Centrum voor inclusie 
Anouk Heesbeen (Programma Onvergetelijk van het Stedelijk Museum Amsterdam) presenteerde het nieuw te vormen Kennis & Expertise Centrum voor inclusie in musea. Dit is een landelijk vervolg op de programma’s van het Van Abbe Museum en het Stedelijk Museum Amsterdam. Musea uit Gelderland kunnen een beroep doen op het expertisecentrum. Voor het inhuren van deze specifieke expertise (workshops, incompany trainingen) kun je een aanvraag doen bij Ieders Museum. Bekijk de presentatie.

Maand van de Geschiedenis 2017
Phebe Kloos presenteerde de plannen voor de Maand van de Geschiedenis oktober 2017; het thema is Geluk. Musea kunnen ook in het kader van Ieders Museum hierbij aansluiten. De deadline voor het aanmelden van activiteit(en) voor opname in offline uitingen is 7 augustus (dat kan via de website van de Maand van de Geschiedenis). Daar staan ook het handboek en het inspiratieboekje. De  uiterlijke datum om activiteiten aan te melden is 1 september, dan wordt het programma ook voor het publiek bekend gemaakt. Bekijk de presentatie.

Festival Gelderland Grensland en Gouden Gelderse Roos
Tot slot vertelde Else Gootjes  kort iets over het erfgoedfestival Gelderland Grensland en de Gouden Gelderse Roos erfgoedprijs. De Gelderse musea kunnen een activiteit organiseren in het kader van het festival dat past binnen Ieders Museum.  Het thema van het festival, dat van mei tot en met juli 2018 plaatsvindt, leent zich daar goed voor (meer informatie over Gelderland Grensland). Net als bij de Maand van de Geschiedenis kunnen musea dan meeliften met de promotie maar toch een eigen specifieke doelgroep benaderen.

De Gouden Gelderse Roos is de nieuwe tweejaarlijkse erfgoedprijs van Erfgoed Gelderland. De projecten die ingediend worden bij Ieders Museum maken een goede kans! De nominatie voor de prijs sluit op 18 augustus, dus vul het nominatieformulier snel in!