Terugblik inspiratiedag Archeologiedagen

Op vrijdag 1 september vond op Paleis Het Loo de inspiratiebijeenkomst plaats over de Nationale Archeologiedagen. Die zijn dit jaar op 13, 14 en 15 oktober en Gelderland doet voor het eerst mee.

Na ontvangst in de prachtige Kunstzaal en een bezoek aan het dak van Paleis Het Loo werden er verschillende presentaties en workshops gegeven. Janneke Berkelbach van der Sprenkel, directeur van de stichting, vertelt in haar presentatie over het doel van het evenement: het op de kaart zetten van archeologie bij een breed nationaal publiek. “Iedereen kan aan de Archeologiedagen meedoen, zolang je maar ‘iets’ organiseert waardoor archeologie leuk en interessant wordt voor het publiek”, vertelt ze. Ter inspiratie liet ze verschillende voorbeelden van activiteiten zien zoals wandelingen en fietstochten, spelletjes, ambachten en lezingen.

In de workshops werd hier op een interactieve manier op doorgedacht: hoe kun je het publiek benaderen of wat kun je organiseren voor je publiek. Karlien Dijkstra (Paleis Het Loo) ging aan de slag met het vertellen van verhalen voor verschillende doelgroepen (in de vorm van persona’s). Met de handige checklist kunnen de deelnemers goed bekijken hoe ze dat gaan doen. René Arendsen (Omroep Gelderland) had snel de lachers op zijn hand, maar heeft ook serieus met de deelnemers gekeken naar de sterke punten van de voorgestelde activiteiten. Zo heeft hij ook uitgelegd hoe hij voor Ridders van Gelre onderzocht heeft hoe je de fantasie van het publiek moet prikkelen. Maud Heldens (Erfgoed Gelderland) heeft bruikbare tips gegeven over wat je met junior archeologen kunt doen, ze is er van overtuigd dat spelprincipes al eenvoudig ingezet kunnen worden.

Een inspirerende middag, vol handvatten, nieuwe contacten en tips. Als je niet bij de inspiratiebijeenkomst aanwezig bent geweest vind je op de website van de Archeologiedagen voorbeelden van activiteiten. Een aantal Gelderse instellingen heeft zich al aangemeld en activiteiten op de site geplaatst. Het aanmelden gaat heel eenvoudig, volg de instructies op de website: www.archeologiedagen.nl/aanmelden/. Lukt er iets niet dan kun je contact opnemen met Roel Kramer Projectmedewerker Publieksarcheologie. Aangemelde activiteiten worden meegenomen in de PR van de Nationale Archeologiedagen. Stuur je activiteiten ook naar nieuws@erfgoedgelderland.nl voor publicatie op mijnGelderland.