Studiemiddag: Donker erfgoed in het licht

Op vrijdag 22 september organiseerde de Stichting Versterking Herinnering WOII Gelderland (WO2GLD) een studiemiddag over beladen erfgoed in CODA Apeldoorn.

Tijdens deze bijeenkomst werden handvatten aangereikt over de omgang met donker, beladen, omstreden of betwist erfgoed; locaties zoals de Muur van Mussert, Landgoed Avegoor of de bunker van Seyss-Inquart in Apeldoorn. Deze bunker is door CODA digitaal gereconstrueerd in een Virtual Reality omgeving. De recent opgegraven, maar ontoegankelijke, bunker is daardoor vanaf deze maand virtueel toch te bezoeken. Davida de Hond van CODA gaf het publiek tijdens haar presentatie vast een voorproefje.

Verder presenteerde Machlien Vlasblom van WO2GLD de stand van haar onderzoek over beladen erfgoed, waarop deze studiemiddag was gebaseerd. Zij maakte de enorme hoeveelheid van deze plekken in de provincie overzichtelijk in een handige kaart. Na de plenaire sessie verspreidden de bezoekers zich over vier verschillende parallelsessies, waarvan vooral de workshop van Ad van Liempt erg populair was. Hij sprak onder meer over de Maliebaan in Utrecht, de omstreden plek waar zich ooit het NSB-hoofdkantoor bevond.

Bij het afsluitende panelgesprek werd nog nagepraat over de vier workshops. Hoewel er niet genoeg tijd was om alle vragen uit het publiek te behandelen, werd er tijdens de borrel verder van gedachten gewisseld en nagepraat!